Artykuły

  • sportowiecwege

    świadomie o białku

    dodano Październik 27, 2012 przez w Artykuły

    Każdy, kto wykluczył ze swojego jadłospisu mięso, chociaż raz spotka się z pytaniem „to skąd bierzesz białko?!”. Wegetarianie i weganie nie mają problemu z odpowiedzią na to irytujące ich już pytanie. Okazuje się jednak, że nie tylko przeciętny człowiek, ale także i uczony nie potrafi wskazać wartościowych, roślinnych źródeł białka. Wszyscy jednoznacznie twierdzą, że tylko […]

    tagi , ,
    1 komentarz
    czytaj dalej...
  • winogrono

    winogrona – boskie owoce

    dodano Październik 6, 2012 przez w Artykuły

    Czy wyobrażacie sobie zabawę w bogów Olimpu bez białych prześcieradeł jako togi i okazałych kiści winogron jako atrybuty boskości? Owoce te od dawna są symbolem obfitości, bogactwa, ale także prawdy i mądrości. Czy ich wartość odżywcza dorównuje symbolice? Przekonajcie się, że tak! Kiść informacji Winogrona możemy spotkać w różnych kolorach, wielkościach i odmianach. Po raz […]

    tagi
    brak komentarzy
    czytaj dalej...
  • Gotowanie na parze

    gotowanie na parze

    dodano Wrzesień 17, 2012 przez w Artykuły

    Gotowanie na parze to najzdrowszy sposób obróbki cieplnej produktów żywnościowych. Metoda ta choć popularna na całym świecie, w Polsce nie ma jeszcze zbyt wielu zwolenników, gdyż ciągle panuje u nas mit, że potrawy przyrządzane na parze są mało aromatyczne i bez smaku. No ale cóż się dziwić skoro nasze mamy i babcie odkąd sięgnąć pamięcią […]

    4 komentarzy
    czytaj dalej...
  • por

    nadeszła pora na pora

    dodano Sierpień 16, 2012 przez w Artykuły

    Chudziutki i długi, niepozorny, z maleńkimi korzonkami na „stopie” i bujną zieloną czupryną – oto por, bliski kuzyn poczciwej cebuli. Często pomijany, wykorzystywany jedynie od święta jako kilka piórek do sałatki. A my, konsumenci, jak zwykle nie wiemy co tracimy. Porowy portret Otóż barwy pora pozostają nie bez znaczenia. Biała, dolna część jest delikatna w […]

    tagi
    brak komentarzy
    czytaj dalej...
  • rzepak

    fitosterole

    dodano Sierpień 5, 2012 przez w Artykuły

    Fitosterole – związki o wielu prozdrowotnych właściwościach i szerokim spektrum działania. Po przeczytaniu tego artykułu zakochacie się w nich! Czym są fitosterole? Krótko i zwięźle, aby nie wprowadzać za dużo chemii – fitosterole to roślinne odpowiedniki cholesterolu. Wiele z nas kojarzy cholesterol z czymś złym, czego należy się pozbyć. Jednak prawda jest taka, że związek […]

    tagi
    brak komentarzy
    czytaj dalej...
  • orzechy

    orzechy

    dodano Sierpień 2, 2012 przez w Artykuły

    Orzechy są znane głównie jako składnik bakalii, których używa się podczas przygotowań do świąt. Kojarzą się także ze słoną przekąską z puszki, albo smakami ciast, lodów czy nawet chrupek. Zostały sprowadzone do roli nieznaczącego dodatku, co stanowi wielką pomyłkę, ponieważ są ogromnie wartościowe. Właśnie dlatego zostały przeze mnie zakwalifikowane do podstaw diety wegetariańskiej. Cenne tłuszcze […]

    brak komentarzy
    czytaj dalej...
  • owoce

    owoce

    dodano Sierpień 2, 2012 przez w Artykuły

    Czerwony arbuz, żółty banan, zielone kiwi, fioletowa śliwka, pomarańczowa morela – do wyboru do koloru. Owoców jest tak wiele, że każdy z całą pewnością ma swojego faworyta. Wszyscy je uwielbiamy, ale mają jedną wadę – często są zbyt drogie na naszą kieszeń i dlatego ich spożycie nie jest na odpowiednio wysokim poziomie. A dlaczego powinniśmy […]

    tagi
    brak komentarzy
    czytaj dalej...
  • warzywa

    warzywa

    dodano Sierpień 2, 2012 przez w Artykuły

    Ile gatunków warzyw potraficie wymienić? Jedni podołają temu zadaniu lepiej, inni gorzej, ale wszyscy wymienią o dziesiątki, a nawet setki mniej od tego, co może nam zaoferować natura. Warto rozejrzeć się dokładniej po sklepowych półkach i sięgnąć po nowe smaki. Im większa różnorodność w naszej diecie, tym większe korzyści zdrowotne. Na co zwrócić uwagę podczas zakupów, układania […]

    tagi
    1 komentarz
    czytaj dalej...
  • produkty_zbożowe

    produkty zbożowe

    dodano Sierpień 2, 2012 przez w Artykuły

    Produkty zbożowe to główne źródło energii w diecie. Składają się z 50-70% węglowodanów, 10-15% białka, do 3% tłuszczu oraz z wody, witamin i składników mineralnych. Im bardziej złożone są węglowodany, tym dłużej nasz głód jest zaspokojony. Właśnie dlatego dzień powinniśmy zacząć od przemyślanego śniadania, w którym królować będą pełnoziarniste produkty. Cenna obudowa Dlaczego właśnie pełnoziarniste? […]

    1 komentarz
    czytaj dalej...