• donuts – pączki z dziurką

    dodano Luty 3, 2013 przez w Ciasta i ciasteczka, Desery, Laktoovowegetariańska, Laktowegetariańska, Na specjalną okazję, Ovowegetariańska, Przepisy wegańskie, Przepisy wegetariańskie, Wegańska

    Musicie wybaczyć mi jakość zdjęcia. Po prostu pogoda za moim oknem jest tragiczna, a aparat zdecydowanie nie jest pierwszej klasy. W związku z tym musicie mi uwierzyć na słowo, że te wegańskie donuts wyglądają i smakują wyśmienicie! Po prostu musicie sami je zrobić, aby się przekonać =)

    Składniki (40-50 małych pączków):

    • 60g świeżych drożdży
    • 1/4 szkl. ciepłej wody
    • 1 i 1/2 szkl. ciepłego mleka roślinnego
    • 1/3 szkl. wegańskiej margaryny (np. Planta)
    • 1/2 szkl. cukru
    • 1/2 szkl. musu/dżemu jabłkowego bez kawałków owoców
    • 5 szkl. mąki
    • 1 łyżeczka soli
    • olej do smażenia pączków

     

    Przygotowanie:

    Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z 1-2 łyżkami mąki i 1 łyżką cukru. Odstawić na 10-15 minut, aby zaczyn podrósł. Do dużej miski wlewamy ciepłe mleko i dodajemy margarynę, aby się rozpuściła. Następnie dodajemy mus jabłkowy, cukier, 2 szklanki mąki i sól. Wszystko dokładnie mieszamy, aż dobrze się połączy. Można użyć miksera. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy i pozostałą mąkę. Ręką urabiamy gładkie ciasto, w razie potrzeby dodajemy mąki (do momentu, aż ciasto nie klei się do rąk i brzegów miski). Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 35-40 minut. Włóżcie je do naprawdę dużej miski, bo rośnie „jak na drożdżach” =)

    Teraz dzielimy ciasto na pół i każdą część rozwałkujemy na grubość 1-1,5 cm w zależności od pożądanej grubości pączków. Wykrawamy szklanką kółka, po czym jakimś małym korkiem wycinamy w środku dziurkę. Takie krążki pozostawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta i ścinkami.

    W międzyczasie podgrzewamy olej. Gdy pączki podrosną wrzucamy je na gorący tłuszcz i smażymy z obu stron, aż się zrumienią na złocisto-brązowy kolor. Ten kolor, który widzicie na zdjęciu to pączki, które ściemniały w trakcie studzenia. Także z tłuszczu wyciągamy zdecydowanie jaśniejsze pączki =) Takie pączki kładziemy na ręczniku papierowym, aby odciekły z tłuszczu.

    Propozycje dekoracji:

    • polewa czekoladowa
    • orzechy, płatki migdałowe, wiórki kokosowe
    • kandyzowana skórka pomarańczowa, świeża skórka cytrynowa
    • kolorowe drażetki czekoladowe
    • lukier, cukier puder

    Wbrew pozorom nie jest to pracochłonny przepis. Jest także prosty i zapewniam, że Wam się uda! Pączki są puszyste w środku, a tuż po smażeniu mają chrupiącą skórkę, która z czasem mięknie. Życzę miłej zabawy podczas przygotowywania pączków, wyobraźni przy dekorowaniu  i oczywiście smacznego!

    donuts

    Print Friendly
    Udostępnij!

6 komentarzy

  1. mniumniu pisze:

    Mus jabłkowy w zamian za jajko, czy jakoś smak nadaje inny pączkom? A te drażetki kolorowe są wegańskie?????

    • mery pisze:

      Przepis nie był modyfikowany z wegetariańskiego na wegański, więc można powiedzieć, że te jabłka miały tam być od początku :p Natomiast jeśli chodzi o drażetki to wychodzi na to, że weg(etari)ańskie są wszystkie poza czerwonymi (koszenila).

      • mniumniu pisze:

        spróbuję następnym razem z tym musem jabłkowym :D nawet nie widziałam, że takie drażetki są wege, tzn. myślałam zawsze że w środku jest mleczna czekolada, albo coś innego z mleka :) ;d

  2. hellgirl69 pisze:

    To skoro te czerwone drażetki są z koszenilą to wychodzi na to, że te pączki nie są ani wegańskie ani wegetariańskie? :P

    • mery pisze:

      Tak, niestety na to wychodzi. Właśnie dlatego nie jadłam tych czerwonych drażetek, ale użyłam ich do zdjęcia (taka pokusa…). Kupując drażetki miałam wypisane tylko E, a nie byłam pewna, który numer to koszenila, a który czerwień koszenilowa (syntetyk) i stąd ta wpadka, za którą nawet mi samej jest wstyd! :(

Odpowiedz na „hellgirl69Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>