• jagodzianki z kruszonką

    dodano Styczeń 22, 2013 przez w Ciasta i ciasteczka, Desery, Laktoovowegetariańska, Laktowegetariańska, Ovowegetariańska, Przepisy wegańskie, Przepisy wegetariańskie, Śniadania i kolacje, Wegańska

    Pewnego ranka obudziłam się i jedyne co miałam przed oczami to pulchne, drożdżowe bułeczki z jagodami i malinami, z kruszonką i koniecznie wegańskie! Szybko spisałam pomysł w notesie leżącym obok łóżka, a dwa dni później zajadałam te pyszne jagodzianki!

    Składniki na jagodzianki (20 szt.):

    • 500g mąki pszennej pełnoziarnistej
    • 350ml mleka roślinnego
    • 40g drożdży
    • 3/4 szkl. cukru
    • 6 łyżek oleju
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1,5 szkl. drobnych owoców

    Składniki na kruszonkę:

    • 1/2 szkl. mąki białej
    • 1/3 szkl. oleju
    • 3-4 łyżki cukru (np. waniliowego)

    Przygotowanie:

    Mleko podgrzewamy tak, aby było ciepłe, ale nie gorące. Rozpuszczamy w nim drożdże i sporą łyżkę cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut. W dużej misce łączymy mąkę, cukier i sól. Następnie dodajemy olej i wyrośnięte drożdże. Ugniatamy ciasto, aż będzie gładkie. W razie potrzeby dodajemy jeszcze mąki (podsypywać można białą mąką). Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Jeśli korzystamy z mrożonych owoców to wyciągamy je, przelewamy wodą, dobrze odsączamy i odkładamy posypane niewielką ilością cukru. Gdy ciasto już wyrośnie dzielimy je na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na grubość ok. 1-1,5cm. Wykrawamy kwadraty, na środek każdego nakładamy po kilka owoców i sklejamy rogi w kopertę, a następnie formujemy okrągłą bułeczkę. Gotowe bułeczki po raz kolejny odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut. W tym czasie łączymy wszystkie składniki na kruszonkę. Wyrośnięte bułeczki smarujemy wodą i posypujemy kruszonką. Formę smarujemy olejem lub podkładamy papier do pieczenia. Jagodzianki pieczemy w nagrzanym do 180ºC piekarniku przez ok. 20 minut. Uwaga! Jagodzianki niechętnie ściągają się z formy, dopóki są ciepłe, więc łasuchy muszą poczekać przynajmniej 20 minut, żeby nie zniszczyć bułeczek =) Smacznego! =)

    jagodzianki-z-kruszonka

    Print Friendly
    Udostępnij!

3 komentarzy

  1. Dorota pisze:

    Jeszcze nie jadłam, ale już uwielbiam ;)

  2. Kasandra pisze:

    Myśle, że zejdą bez gadania jak na blachę położyć papier do pieczenia ;)

    • mery pisze:

      Ta partia na takowym się piekła i nie pomogło :( Jeszcze gorzej, bo papier zostawał przy nachalnej próbie zjedzenia ciepłych :)

Odpowiedz na „DorotaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>