• naleśniki ze szpinakiem

    dodano Październik 29, 2012 przez w Dania główne, Laktoovowegetariańska, Mączne, Przepisy wegetariańskie

    Oto mój ulubiony sposób na naleśniki na słono. Szpinak, serek typu włoskiego i czosnek – pycha! Każdy miłośnik naleśników albo szpinaku musi je wypróbować. Wbrew pozorom przygotowuje się je bardzo szybko!

    Składniki na ciasto (ok. 12 szt.):

    • 1/2l mleka
    • 2 szkl. mąki
    • 1 jajko
    • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/3 łyżeczki soli

    Składniki na farsz:

    • 400-450g mrożonego szpinaku
    • 400-500g serka typu włoskiego „Capri” lub zwykłego twarogu półtłustego
    • 1 duża cebula
    • ok. 10 ząbków czosnku
    • sól, pieprz

     

    Przygotowanie:

    Składniki na naleśniki miksujemy lub energicznie mieszamy. Smażymy je na oleju na dobrze rozgrzanej patelni.

    Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię z olejem. Gdy się podsmażą dodajemy mrożony szpinak i smażymy jeszcze chwilę po tym jak się cały rozpuści. Ser ścieramy na tarce i łączymy ze szpinakiem. Doprawiamy farsz solą i pieprzem.

    Do naleśników nakładamy ok. 1 dużą łyżkę stołową farszu. Zakładamy lekko boki, tak jak w krokietach i zwijamy naleśnik. Gotowe naleśniki jeszcze raz podsmażamy (możliwie z każdej strony) na patelni z olejem. I gotowe! Szybko stygną, a najlepiej smakują gdy są gorące, więc polecam jeść jak najszybciej po przygotowaniu! Bardzo dobrze komponują się z sosami pomidorowymi lub po prostu z ketchupem.

    Podoba się Wam natka pietruszki w wersji jesiennej? =)

    naleœsniki_ze_szpinakiem

    Print Friendly
    Udostępnij!

4 komentarzy

  1. Super przepis. Z pewnością wykorzystam go w domku:) Zapraszam na mojego bloga o ekologicznym, zgodnym z rytmem natury, vega życiu i przygodach w Kopenhadze:) bycwiernymnaturze.blogspot.com/

  2. Ervisha pisze:

    Ja do naleśników daję fetę :D

Odpowiedz na „ErvishaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>