• gazpacho

    dodano Sierpień 30, 2012 przez w Dania główne, Laktoovowegetariańska, Laktowegetariańska, Ovowegetariańska, Przepisy wegańskie, Przepisy wegetariańskie, Wegańska, Zupy

    Dzisiaj do mojego mieszkania przybyło 20kg pomidorów w celu przerobienia ich na przecier. Postanowiłam wykorzystać część przetartych pomidorów na moje pierwsze gazpacho.

    Składniki (4 porcje):

    • 6 dużych pomidorów
    • po 1/2 papryki czerwonej, zielonej, żółtej
    • 2 ogórki gruntowe
    • 1 średnia cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 1/4 bagietki lub 2 kromki chleba
    • 1/4 szkl. oliwy
    • 2 łyżki octu balsamicznego
    • sól, pieprz

    Przygotowanie:

    Pieczywo namaczamy w przegotowanej wodzie, a gdy dostatecznie nasiąknie to odciskamy z nadmiaru wody. Wszystkie warzywa kroimy drobniej i wrzucamy razem z pieczywem do jednego, wysokiego naczynia lub malaksera i miksujemy na gładką masę stopniowo dolewając oliwę i ocet. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chłodnik gotowy!

    gazpacho

    Print Friendly
    Udostępnij!

4 komentarzy

  1. tomasz pisze:

    Hej. Czy pomidory obieramy ze skorki? Czy dolewamy wody i czy chleb razowy na zakwasie sie nadaje rowniez. Pewnie to smieszne pytania dla wytrawnych kucharzy….hihihi

    • mery pisze:

      Wcale nie takie śmieszne :) Najlepiej obrać pomidory, powinnam o tym wspomnieć. Ale jak mamy ze swojego ogródka to czemu by nie dodać ze skórką :) Nie dodajemy wody i myślę, że taki razowy chleb może się okazać zbyt zbity, żeby się ładnie zblendować i być widocznym w postaci małych okruszków. Ale nie szkodzi spróbować :)

  2. Ola pisze:

    Czy dodawanie pieczywa jest konieczne?

    • mery pisze:

      Oczywiście, że nie jest konieczne. Każdy może próbować po swojemu, ale wg mnie nadaje przyjemny smak i konsystencję :)

Odpowiedz na „meryAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>