


Szafki pękały w szwach, a zbliżał się termin wyprowadzki oraz ostatniej przed wakacjami Lubelskiej Kuchni Społecznej. Za dużo kaszy jaglanej? Ok, pomyślę, pomyślę… Chyba właśnie tak powstają najlepsze przepisy! Batony okazały się być hitem nie tylko Kuchni Społecznej ale także wśród grona znajomych i rodziny. Łatwe w przygotowaniu, tanie, bezglutenowe i z małą ilością cukru, a przepyszne. Koniecznie ich wypróbujcie!
Składniki (duża forma):
Przygotowanie:
Mleko sojowe słodzimy cukrem, dodajemy przyprawy i doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy kaszę jaglaną i gotujemy na małym ogniu. Pod koniec gotowania wrzucamy posiekane bakalie (orzechy, pestki, suszone owoce), margarynę oraz skrobię rozpuszczoną w jak najmniejszej ilości zimnej wody. Dokładnie mieszamy i wylewamy na formę delikatnie natłuszczoną lub wyłożoną waflem. Odstawiamy do wystygnięcia i możemy kroić. Polecam polać gorzką czekoladą albo polewą czekoladą, choć same też stanowią pyszny i zdrowy deser!
Czy mozna dodac zamiast mleka wode albo prawdziwe mleko? A margaryne zastapic maslem?
Jasne, że tak, jeśli nie zależy CI na wegańskości