• czekoladowe ciasto buraczano-marchewkowe bez mleka, mąki i cukru

    dodano Marzec 28, 2014 przez w Bezglutenowa, Ciasta i ciasteczka, Desery, Laktoovowegetariańska, Ovowegetariańska, Przepisy wegetariańskie

    Po raz pierwszy mamy dla Was ciastko, które śmiało możemy nazwać ciastkiem „bez”. Nie ma nic wspólnego z wiosennym bzem. Tajemnica owej zagadkowej nazwy wynika ze składników, z których zostało przygotowane. Nie jest zbyt słodkie, bo nie zawiera sacharozy, aczkolwiek jego smak ma swój urok. Wyliczając, ciasto jest bez: laktozy, pszenicy, glutenu oraz cukru.

    Życzymy smacznego wszystkim miłośnikom zdrowych słodyczy, bezglutenowcom, cukrzykom, osobom z galaktozemią lub nietolerancją laktozy oraz wyznawcom diety paleo.

    czekoladowe ciasto buraczane z marchewką bez cukru, mąki, mleka, pszenicy, glutenu

    Porcja na małą formę

    Składniki:

    • 2 marchewki (ok. 150g)
    • 1 duży burak (ok. 200g)
    • 3 jajka
    • ¾ szklanki wiórek kokosowych
    • 4 łyżki oleju z pestek winogron
    • ½ szklanki odżywki białkowej np. o smaku bananowym
    • 2 płaskie łyżki kakao
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • szczypta imbiru
    • szczypta soli
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody

     

    Przygotowanie:

    Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wysyp wiórki kokosowe i mieszaj do momentu aż się mocno zarumienią (ok. 8-10 minut). Warzywa zetrzyj na tarce na drobnych oczkach, umieść w misce i dosyp do nich wiórki. Jajka ubij ze szczyptą soli, a następnie dodaj do nich pozostałe składniki. Zawartości obydwu naczyń delikatnie połącz za pomocą łyżki. Ciasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. godzinę w nagrzanym piekarniku w temp. ok. 150-160°C.

    Smacznego!

     czekoladowe ciasto buraczane z marchewką bez cukru, mąki, mleka, pszenicy, glutenu

    Print Friendly
    Udostępnij!

2 komentarzy

  1. basia pisze:

    Dzień dobry! Aż ślinka cieknie…
    Tylko… czym zastąpić „odżywkę białkową”?

    • cios pisze:

      Hmm.. możnaby było popróbować różnych modyfikacji, może dodać więcej jajek? To zależy czy w dalszym ciągu ciasto ma być bezglutenowe, bez cukru i mleka?
      Odżywka oprócz tego, że zwiększa gęstość odżywczą ciasta, to odpowiada też za zlepianie składników i wiązanie wody pod wpływem temperatury ;)

Odpowiedz na „ciosAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>