• ciasto podwójnie kokosowe

    dodano Styczeń 20, 2014 przez w Ciasta i ciasteczka, Desery, Laktoovowegetariańska, Laktowegetariańska, Ovowegetariańska, Przepisy wegańskie, Przepisy wegetariańskie, Wegańska

    Znów udało mi się upiec coś wegańskiego i pysznie zaskakującego. Ciasto jest delikatne, miękkie i puszyste, a w smaku… rozpływa się w ustach. To mój kolejny kuchenny eksperyment, który w efekcie zaowocował pysznym smakołykiem. Na domiar tego,  nie jest czasochłonne, ani trudne w przygotowaniu, więc mogą je zrobić także Ci, którzy nie przepadają za przesiadywaniem w kuchni :)

    wegańskie ciasto podwójnie kokosowe

    Porcja na dużą blachę

    Składniki na biszkopt:

    • 3 szkl. mąki pszennej
    • 1 szkl. cukru
    • 1,5 szkl. mleka roślinnego
    • ¾ szkl. oleju
    • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    • ½ szkl. wiórek kokosowych
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 2 płaskie łyżeczki sody

    Składniki na masę:

    • 200g wiórek kokosowych
    • 3 łyżki oleju
    • 2 łyżki cukru
    • 2 ½ szklanki mleka roślinnego
    • 1 op. budyniu o smaku toffi  z cukrem
    • 1 łyżeczka mąki pszennej
    • 3 łyżki kaszy manny
    • cukier wanilinowy
    • aromat rumowy

     

    Przygotowanie biszkoptu:

    Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy przez 35 minut w temp. 160C, do momentu aż się przyrumieni.  Gdy wystygnie przekrajamy na pół. Biszkopt jest dość cienki, dlatego uważajmy, aby go nie połamać.

    Przygotowanie masy:

    Olej i cukier umieszczamy na patelni. Wsypujemy wiórka kokosowe i prażymy je przez 8 – 10 minut, często mieszając, aby równomiernie się przyrumieniły. Patelnię zdejmujemy z gazu i na moment odstawiamy.

    Mąkę pszenną łączymy z proszkiem budyniowym i połową szklanki mleka. Do pozostałej części mleka wsypujemy większą część uprażonych wiórek (ok. ¾ całości) i doprowadzamy do wrzenia. W momencie, gdy mleko zacznie się gotować wlewamy budyń i intensywnie mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki i nieustannie mieszając doprowadzamy go do zagotowania. Gorącą masę wylewamy na biszkopt, pozostawiając jej ok 3-4 łyżki na dekorację. Na wyłożoną masę kładziemy drugą część biszkoptu, na którym rozsmarowujemy odłożoną część masy. Równomiernie posypujemy wierzchnią warstwę wiórkami kokosowymi.

    Smacznego!

    wegańskie ciasto podwójnie kokosowe

    Print Friendly
    Udostępnij!

4 komentarzy

  1. kinga pisze:

    Czym można zastąpić mąkę pszenną?

    • mery pisze:

      To zależy czy chcemy pozbyć się mąki czy pszenicy? :) Można użyć np. mąki owsianej albo zmielonych otrąb. Jeśli chodzi o wersję bezglutenową to nie mamy pojęcia jakby to wyszło.

  2. mia pisze:

    piekłam sam biszkopt w keksówce aż 50 minut. Trochę różnica niż u Ciebie. Tym bardziej, ze wyszło mocno wilgotne (ale nie surowe) u dołu. Jednak wszystkim moim smakowało :)

    • cios pisze:

      Ja piekłam w zwykłej, tradycyjnej dużej blasze. Nie był przesadnie mokry, może dlatego, że im większa blacha, tym większa powierzchnia parowania. Dało się go spokojnie przekroić, aczkolwiek trzeba było trochę delikatności, bo wyszedł z niego cienias ;)

Odpowiedz na „miaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>