


W tym roku razem z Ciosiem przerobiłyśmy przepis na tofurnik dodając masę makową i robiąc inny spód. Użyłyśmy kupnej masy makowej z bakaliami, gdyż gonił nas czas. Mimo to wyszło przepysznie! Posmakowało znajomym z dietetyki i nam samym. Naprawdę ciekawe ciasto i oczywiście wegańskie!
Składniki na spód:
Składniki masy serowej:
Dodatkowo:
Przygotowanie:
Suszone owoce namoczyć, a następnie miękkie i odsączone zmiksować blenderem razem z pokruszonymi herbatnikami i olejem.
Na mleku roślinnym ugotować budyń z cukrem. Tofu zetrzeć na tarce o dużych oczkach i zmiksować z ostudzonym budyniem i sokiem z cytryny.
Na dnie kwadratowej formy o boku ok. 25 cm wysypać i ugnieść spód. Wyłożyć na niego połowę masy serowej z tofu. Następnie na tofu wyłożyć połowę masy makowej, na nią znów tofu i po raz kolejny masę makową. Wierch posypać siekanymi orzechami i płatkami migdałów. Piec ok. 40-50 minut w temperaturze 180ºC. Dobrze ostudzić i cóż.. zajadać ze smakiem!