• rozgrzewający gulasz późnej jesieni

    dodano Październik 31, 2013 przez w Bezglutenowa, Dania główne, Jednogarnkowe, Laktoovowegetariańska, Laktowegetariańska, Ovowegetariańska, Przepisy wegańskie, Przepisy wegetariańskie, Wegańska

    Zakochałam się w tej potrawie. W weekend, w który gotowałam ten gulasz zjadłam sześć porcji! Z pieczywem, ryżem, makaronem – wypróbowałam wszystkie te wersje i w każdej jest przepyszny. Gorąco zachęcam do przyrządzania tej rozgrzewającej zmysły potrawy, póki warzyw na targu jest w brud.

    rozgrzewajacy-gulasz-poŸznej-jesieni

    Składniki:

    • 3 szkl. wody
    • 3 średnie ziemniaki
    • 1 duży słodki ziemniak
    • 1 duża marchew
    • 1 średnia cukinia
    • 1 duża papryka czerwona
    • 2 łodygi selera naciowego
    • 1 duża cebula
    • 2 duże ząbki czosnku
    • 2 średnie pomidory
    • 1 puszka krojonych pomidorów
    • 1 puszka czerwonej fasolki
    • 1 szkl. soczewicy czerwonej
    • 1 kostka warzywna eko
    • chilli, kurkuma, zioła prowansalskie
    • natka pietruszki
    • sól, pieprz
    • olej

    Przygotowanie:

    Cebulę i czosnek drobno siekamy. Ziemniaki, marchewkę, paprykę, cukinię, seler naciowy i pomidory kroimy w średniej wielkości kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulkę i czosnek. Następnie dodajemy ziemniaki,  marchew, paprykę, cukinię i selera. Smażymy na delikatnym ogniu przez kilka minut. Po tym czasie dodajemy pomidory świeże i te z puszki, fasolkę, soczewicę i zalewamy całość wodą z dodatkiem przypraw. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy gulasz ok. 20 minut na małym ogniu. Wystarczy już tylko przystroić natką pietruszki i zajadać! Świetnie smakuje z dodatkiem przyprawy antyrakowej.

    rozgrzewajacy-gulasz-poŸznej-jesieni

    Print Friendly
    Udostępnij!

6 komentarzy

  1. a pisze:

    Ile tu jest porcji ?

  2. Sasha pisze:

    Właśnie pyrka w garnku, na razie tylko wygląda i pachnie pysznie, ale pewnie tak samo smakuje! :) Dzięki za superprzepis!

  3. Elwood pisze:

    Zamiast ziemniaków, użyłem mrożonej dyni krojonej w kostkę ;-) wyszło super. Smaczności, zjeść!

  4. asia pisze:

    Nigdy nie gotowałam, ale mąż przeszedł na weganizm i muszę kombinować. Przepis super i mega prosty :)

  5. daria pisze:

    Genialna! Szczególnie na tak mroźny dzień jak dziś:)

Odpowiedz na „asiaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>