• sałatka na szpinaku z mozzarellą i suszonymi pomidorami

    dodano Wrzesień 12, 2013 przez w Bezglutenowa, Laktoovowegetariańska, Laktowegetariańska, Przepisy wegetariańskie, Sałatki

    To taka wariacja na temat sałatki greckiej – zamiast sałaty lodowej mamy szpinak, zamiast fety mozzarella, a pomidory są suszone, a nie świeże i oliwek brak. W tej wersji jest równie pyszna, jak nie lepsza!

    Składniki (4 porcje):

    • 2 duże garści szpinaku
    • 2 kule mozzarelli
    • 1 słoik suszonych pomidorów
    • 4 ogórki gruntowe
    • 1/2 papryki czerwonej
    • 1/2 papryki żółtej
    • 1 małą cebula sałatkowa
    • zioła do sałatek
    • olej

     

    Przygotowanie:

    Kroimy suszone pomidorki na małe kawałki, ogórki w plasterki, paprykę w cienkie, krótkie paseczki, a cebulkę w kostkę. Na talerzach rozkładamy po równo umyty szpinak. Na szpinak kładziemy mozzarellę rozrywaną w rękach na małe kawałki. Następnie rozrzucamy pokrojone warzywka. Całość polewamy olejem z przyprawami. Ja jeszcze udekorowałam swoją świeżą bazylią i tymiankiem. Sałatka świetnie smakuje z czosnkowymi tostami!

    salatka-na-szpinaku-z-mozzarella-i-suszonymi-pomidorami

    Print Friendly
    Udostępnij!

2 komentarzy

  1. psipsinel pisze:

    a to mialy byc weganskie przepisy ,a tu mozzarella ??

    • mery pisze:

      Wkradł się błąd i była zaznaczona przy poście także kategoria „przepisy wegańskie”. Dzięki za uważność!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>