


Oto prosty przepis na soczyście owocowe muffinki. Ja użyłam dżemu malinowego, jednak przy okazji pokuszę się o wypróbowanie innego smaku, do czego zachęcam również i Was. Dzięki wykorzystaniu dżemu te słodkości nie wymagają dodatkowego cukru. Robi się je niezwykle szybko, szybko też znikają.
Porcja na ok. 9 sztuk
Składniki:
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w wąskim, ale wysokim naczyniu i łączymy ze sobą używając do tego blendera. Ciasto powinno być kleiste z widocznymi pęcherzykami powietrza. Nakładamy do silikonowych foremek nie całkowicie je wypełniając, ponieważ muffinki delikatnie urosną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160ºC i pieczemy przez 25 minut. Muffinki są wilgotne, dlatego najlepiej pozwolić im wystygnąć, zanim zostaną zjedzone.
*Margarynę można zastąpić olejem, wtedy należy dodać większą ilość mąki.
Smacznego!
mmmm mogą być smakowite;0p A czy te zarodki pszenne są konieczne do wykonania tych muffinek?
Raczej nie mają znaczącego wpływu na konsystencję, powinny udać się również bez zarodków. Ja dodałam je z ciekawości, bo wpadły mi w ręce
a czy można zastąpić dżem malinowy powidłami śliwkowymi?:)