• czekoladowe ciasto z malinami i borówkami

    dodano Sierpień 18, 2013 przez w Ciasta i ciasteczka, Desery, Laktoovowegetariańska, Laktowegetariańska, Ovowegetariańska, Przepisy wegańskie, Przepisy wegetariańskie, Wegańska

    Szczerze? Nie lubię połączenia czekolady ze świeżymi owocami, w zasadzie z jakimikolwiek owocami. W zasadzie to nie lubię czekolady… Ale najwyraźniej ją pokochałam, bo ostatniego kawałka tego ciasta nie oddałabym nawet za sporą sumkę pieniędzy! I wegańskie jest!

    Składniki suche:

    • 1,5 szkl. mąki pszennej
    • 3/4 szkl. cukru
    • 2 łyżki kakao gorzkiego
    • 1 łyżeczka sody
    • cukier waniliowy
    • szczypta soli

    Składniki mokre:

    • 1 szkl. mleka roślinnego
    • 1/2 szkl. oleju
    • 1 łyżka octu

    Owoce:

    • 25og malin
    • 150g borówek

    Przygotowanie:

    Dokładnie mieszamy ze sobą składniki suche, osobno składniki mokre. Stale mieszając miks suchych składników powoli wlewamy miks składników mokrych. Łączymy wszystko razem, dodajemy owoce, pozostawiając część na przybranie, delikatnie mieszamy i przelewamy do małej tortownicy natłuszczonej olejem. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w 180ºC. Ja swoje polałam rozpuszczoną gorzką czekoladą i przyozdobiłam owocami i świeżymi listkami mięty, które świetnie podkreślają jego smak. A teraz wszyscy do kuchni! Powodzenia i smacznego!

    ciasto-czekoladowe-z-owocami

    Print Friendly
    Udostępnij!

8 komentarzy

  1. Martyna pisze:

    Zrobilam ten przepis juz dwa razy, choc w formie muffinkow. Za kazdym razem wyszlo super! ciasto bardzo ladnie wyroslo. To moj pierwszy przepis veganski wiec mialam obawy ale wyszlo super! Nikt sie nie zorientowal ze to sa veganskie muffinki. Jedyny minus jest taki ze muffinki nie maja zapachu, choc byc moze jest to taka regula przy veganskich przepisach.

    • Joanna pisze:

      Witam, podowied prosze ile piekłas mufinki i w jakiej temp? i ile wychodzi sztuk? czy mozna pominąć sode? z góry dziekuje a odp

  2. calvados pisze:

    Właśnie się nim zajadamy. Jest wilgotne, aromatyczne i ekspresowe w przygotowaniu. Dodałam mrożone owoce z mieszanki kompotowej, a przed samym wmieszaniem w ciasto, oprószyłam je mąką ziemniaczaną. Polecam i dziękuję za inspirację ;)

  3. Ala pisze:

    gdyby użyło się mleka zwierzęcego to by wyszło?

  4. jul pisze:

    Cześć, jakiej mąki (typ) i mleka użyłaś? Będzie to moje pierwsze podejście do wegańskich wypiekow i nie chce się zniechecic

    • mery pisze:

      Najzwyklejsza mąka (typ ok. 550), najzwyklejsze mleko sojowe (u mnie często napój sojowy z Biedronki) i łyżka cukru waniliowego/opakowanie wanilinowego i zapewniam Cię, że to ciasto się uda. Jest proste, nie da się go zepsuć :)

  5. jul pisze:

    i ile cukru waniliowego?

Odpowiedz na „julAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>