• risotto di verdure

    dodano Czerwiec 19, 2013 przez w Bezglutenowa, Dania główne, Laktoovowegetariańska, Laktowegetariańska, Ovowegetariańska, Przepisy wegańskie, Przepisy wegetariańskie, Ryż i kasze, Wegańska

    Risotto di verdure, czyli po włosku warzywne risotto to danie pełne kolorów, ale i smaku. Jak typowe risotto rozpływa się w ustach i jest bardzo aromatyczne. Przyrządźcie je w domu, bo naprawdę robi wrażenie, nawet samym wyglądem i zapachem!

    Ogólne zasady sporządzania risotto znajdziecie w przepisie na risotto z kurkami.

    Składniki (2 porcje):

    • 3/4 szkl. ryżu arborio
    • 3/4 l bulionu
    • 3/4 szkl. wina białego wytrawnego lub pół,-
    • 1 mały bakłażan
    • 1/2 papryki czerwonej
    • 1/2 papryki żółtej
    • 1 mała marchew
    • 3 łyżki groszku zielonego
    • 1 duża cebula
    • słodka papryka
    • oregano
    • sól, pieprz
    • oliwa

     

    Przygotowanie:

    Bakłażana, marchew, papryki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie warzywa wrzucamy na rozgrzaną oliwę, smażymy przez chwilę. Dodajemy ryż, mieszamy dokładnie i podlewamy winem. Gotujemy delikatnie na małym ogniu i po wyparowaniu wina, podlewamy całość chochelką bulionu. Znów gotujemy i czekamy, aż płyn wyparuje i powtarzamy zalewanie bulionem, aż ryż będzie miękki. Pod koniec doprawiamy i gotowe! Buon appetito!

    risotto-di-verdure

     

    Print Friendly
    Udostępnij!

1 komentarz

  1. Kasia pisze:

    Bardzo smakowicie wygląda:)

Odpowiedz na „KasiaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>