• faszerowane bakłażany w sosie paprykowym

    dodano Maj 30, 2013 przez w Dania główne, Laktoovowegetariańska, Przepisy wegetariańskie, Zapiekane

    To danie dosłownie pieści kubki smakowe! =) Jestem pewna, że żadna restauracja nie powstydziłaby się tych bakłażanów. W dodatku, co najlepsze, uważam, że nie da się źle przygotować tego dania. Z pewnością każdy zrobi je tak samo jak ja i tak samo przeżyje eksplozję smaków na języku!

    Składniki farszu:

    • bakłażan
    • 1/3 szkl. ryżu
    • 4 pieczarki
    • 1/2 papryki czerwonej
    • 2 łodygi selera naciowego
    • 1 cebula
    • 1/2 pomidora
    • 3 ząbki czosnku
    • 60ml oliwy z oliwek
    • 40g parmezanu
    • 3 plastry żółtego sera
    • 1 jajko
    • bułka tarta
    • sól, pieprz

     

    Przygotowanie:

    Ugotować ryż al dente i odstawić. Pieczarki, paprykę, selera, cebulę i pomidora pokroić w bardzo drobną kostkę, a czosnek najdrobniej jak się da. Przełożyć wszystkie warzywa i pieczarki do garnka, wymieszać z oliwą i pozostawić na małym ogniu na kilka minut. Następnie odcedzić, jeśli potrzeba, wymieszać z ryżem, startymi serami, jajkiem i doprawić solą i pieprzem.

    Przekroić bakłażana na pół, wydrążyć, posmarować wnętrze oliwą i lekko posolić. Wyłożyć obie części farszem, ugnieść w pożądany kształt i przysypać wierzch bułką tartą.

    Bakłażany ułożyć na papierze do pieczenia i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 30 minut. Podawać z ciepłym sosem paprykowym i przyozdobione świeżą natką pietruszki.

    Składniki na sos:

    • 1 duża czerwona papryka
    • 1 niepełna szkl. wody
    • 1/4 szkl. oliwy z oliwek
    • 3 łyżeczki mąki pszennej
    • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • słodka papryka w proszku
    • pieprz cayenne
    • sól, pieprz

    Przygotowanie:

    Paprykę pokroić w kostkę, przełożyć do wysokiego naczynia, zalać wodą, oliwą, sokiem z cytryny i zmiksować na gładką masę za pomocą blendera. Następnie dodać obie mąki i miksować jeszcze przez chwilę. Przelać masę do garnka przez gęste sitko, tak aby pozostały na nim wszelkie niezmiksowane pozostałości. Zagotować sos, doprawić do smaku przyprawami i gotować jeszcze kilka minut.

    Tylko spójrzcie na nie! Czy ktoś z Was jest w stanie im odmówić? =)

    faszerowane-baklazany-z-sosem-paprykowym

    Przepis bardzo łatwo przerobić na wegański – wystarczy sery zamienić na ich wegańskie odpowiedniki lub całkowicie wyrzucić je z listy składników. Jajko spaja wszystkie składniki farszu, ale można je zastąpić np. musem warzywnym przykładowo z rozgotowanej marchwi z dodatkiem bułki tartej. Bądźcie kreatywni i koniecznie je wypróbujcie!

    Print Friendly
    Udostępnij!

1 komentarz

  1. sylwia pisze:

    Wygladaja pieknie i bardzo smacznie!

Odpowiedz na „sylwiaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>