


To danie dosłownie pieści kubki smakowe! =) Jestem pewna, że żadna restauracja nie powstydziłaby się tych bakłażanów. W dodatku, co najlepsze, uważam, że nie da się źle przygotować tego dania. Z pewnością każdy zrobi je tak samo jak ja i tak samo przeżyje eksplozję smaków na języku!
Składniki farszu:
Przygotowanie:
Ugotować ryż al dente i odstawić. Pieczarki, paprykę, selera, cebulę i pomidora pokroić w bardzo drobną kostkę, a czosnek najdrobniej jak się da. Przełożyć wszystkie warzywa i pieczarki do garnka, wymieszać z oliwą i pozostawić na małym ogniu na kilka minut. Następnie odcedzić, jeśli potrzeba, wymieszać z ryżem, startymi serami, jajkiem i doprawić solą i pieprzem.
Przekroić bakłażana na pół, wydrążyć, posmarować wnętrze oliwą i lekko posolić. Wyłożyć obie części farszem, ugnieść w pożądany kształt i przysypać wierzch bułką tartą.
Bakłażany ułożyć na papierze do pieczenia i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 30 minut. Podawać z ciepłym sosem paprykowym i przyozdobione świeżą natką pietruszki.
Składniki na sos:
Przygotowanie:
Paprykę pokroić w kostkę, przełożyć do wysokiego naczynia, zalać wodą, oliwą, sokiem z cytryny i zmiksować na gładką masę za pomocą blendera. Następnie dodać obie mąki i miksować jeszcze przez chwilę. Przelać masę do garnka przez gęste sitko, tak aby pozostały na nim wszelkie niezmiksowane pozostałości. Zagotować sos, doprawić do smaku przyprawami i gotować jeszcze kilka minut.
Tylko spójrzcie na nie! Czy ktoś z Was jest w stanie im odmówić? =)
Przepis bardzo łatwo przerobić na wegański – wystarczy sery zamienić na ich wegańskie odpowiedniki lub całkowicie wyrzucić je z listy składników. Jajko spaja wszystkie składniki farszu, ale można je zastąpić np. musem warzywnym przykładowo z rozgotowanej marchwi z dodatkiem bułki tartej. Bądźcie kreatywni i koniecznie je wypróbujcie!
Wygladaja pieknie i bardzo smacznie!