


Zakochałam się w tej potrawie. W weekend, w który gotowałam ten gulasz zjadłam sześć porcji! Z pieczywem, ryżem, makaronem – wypróbowałam wszystkie te wersje i w każdej jest przepyszny. Gorąco zachęcam do przyrządzania tej rozgrzewającej zmysły potrawy, póki warzyw na targu jest w brud. Składniki: 3 szkl. wody 3 średnie ziemniaki 1 duży słodki ziemniak […]
6 komentarzy czytaj dalej...Zaczynamy sokować! Juicing jest w modzie, a za oknem jest jesień, więc nie ma lepszej pory, żeby nauczyć się robić i pić jak najczęściej świeże soki. Kapusta jest jednym z największych odkryć juicingu, gdyż posiada silne właściwości odtruwająca krew, a więc i cały organizm. Zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych, wzmacnia odporność, dodaje sił, leczy […]
2 komentarzy czytaj dalej...Nadszedł czas na pierogi, czyli to, co charakterystyczne i niezastąpione w naszej Polskiej kuchni. Dobrze doprawiony farsz to podstawa, dlatego jeżeli nie będziemy bali się przypraw, nasze danie nabierze wyrazistości, a my będziemy cieszyć się pełnią smaku. Ilość składników na ok. 20-30 sztuk Składniki na farsz: • ¾ szklanki zielonej soczewicy • 1 świeża papryka […]
3 komentarzy czytaj dalej...W Polsce zwyczaj jeszcze mało znany, ale Halloween zbliża się wielkimi krokami i o ile w duchy wierzyć nie musimy to pobawić się w kuchni nie zaszkodzi! Zawsze fajnie jest wyprawić imprezę okolicznością dla przyjaciół z takimi cudeńkami. Składniki: jabłka Granny Smith dżem np. malinowy migdały Przygotowanie: Migdały należy moczyć w zimnej wodzie przez […]
4 komentarzy czytaj dalej...Dzień robienia tych poduszek był przeklęty – wiele rzeczy w kuchni nie wyszło,a Kristof jechał już z aparatem. Trzeba było zrobić coś na szybko, więc chwyciłam płat ciasta francuskiego, gruszki, granat i powstały te poduszki (dzięki, Ania za nazwę!). Składniki: płat ciasta francuskiego 2-3 gruszki 1/2 granatu cukier waniliowy imbir, cynamon goździki Przygotowanie: Zagotować […]
2 komentarzy czytaj dalej...Nie ma się co oszukiwać – lato już przeminęło! Zrobiło się chłodno, szybciej zmierzcha, liście powoli zaczynają opadać z drzew. Jednak dla wegetarian i wegan jesień jest świetną porą – pełną rozmaitych warzyw i owoców w niskich cenach, z których można wyczarować pyszne potrawy. Zaczynamy jesień, moi drodzy! Składniki: 1 litr bulionu warzywnego 2 szkl. […]
3 komentarzy czytaj dalej...Ciasto drożdżowe – niby trudne i pracochłonne, ale nie dajmy się zwieść pozorom. Dlatego też, przedstawiam kolejny przepis, który powstał przypadkiem i na szybko. Ogrom śliwek, zajmujący sporą część mojej kuchni, musiał zostać spożytkowany. W lodówce zawsze mam świeże drożdże, więc od razu pomyślałam o cieście drożdżowym, jednak w wersji bezmlecznej i bezjajecznej, czyli całkowicie […]
brak komentarzy czytaj dalej...Przepis na te ciasteczka jest dziecinnie prosty, a ich smak – nieziemski! W rozkwicie sezonu na dynię proponuję zrobić je przynajmniej raz. Składniki: 1 szkl. puree z dyni (przepis) 3/4 szkl. cukru 2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. margaryny Planta 1/2 szkl. rodzynek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu wanilia […]
1 komentarz czytaj dalej...Przedstawiam Wam mieszankę ziół oraz suszonych warzyw, która została nazwana „przyprawą antyrakową”. Każdy jej składnik zawiera związki o udowodnionym działaniu przeciwnowotworowym bądź wspierające obronę naszego organizmu w inny sposób. Dokładnie o poszczególnych komponentach mieszanki przeczytacie w naszym artykule „przyprawa antyrakowa – remedium prosto z kuchni”. Wystarczy kliknąć TUTAJ. W przepisie miarką jest opakowanie. Niektóre z […]
brak komentarzy czytaj dalej...Często największe upały występują pod koniec lata. Może Wy już macie ich dość, ale ja ich wypatruję, gdyż mam nadzieję, że sięgnęlibyście wtedy po ten przepis i przyrządzili w domu te pyszne, słodkie lody dyniowe! Składniki: 1,5 szkl. puree z dyni* 1 puszka mleka kokosowego 0,5 szkl. cukru 1 łyżeczka cynamonu wanilia * Przepis na […]
1 komentarz czytaj dalej...