


Jest bardzo aromatyczny i wręcz soczysty. Mogłabym go jeść codziennie przez cały sezon na cukinię! Tak samo jak wszyscy, którzy się zapoznali z tym daniem dzięki mojej kuchni. Składniki (2 porcje): 200g makaronu 1 średnia, młoda cukinia 2 małe pomidory/szkl. koktajlowych 1 średnia cebula 5 ząbków czosnku olej płaska łyżeczka kurkumy po łyżeczce bazylii i […]
1 komentarz czytaj dalej...Do dziś nie wiem jak się pisze poprawnie jej nazwę =) Mama przepis na tą zupę wynalazła w jednej z gazetek z przepisami czytelników. Przerobiła go na wersję wegetariańską i tak oto powstał przepis na moją ulubioną zupę! Składniki: 3/4 szkl. fasolki namoczonej na noc 1l wody 1 puszka krojonych pomidorów 4 płaty marynowanej papryki […]
brak komentarzy czytaj dalej...Przejrzałam mnóstwo przepisów zanim zdecydowałam jak będzie wyglądał mój. Dokonałam dobrego wyboru! Składniki (ok. 4 porcje): 2 średnie pory 2 średnie ziemniaki 1/2 dużej cebuli 1l bulionu warzywnego 3 łyżki oleju/oliwy 2 łyżki jogurtu greckiego (opcjonalnie) przyprawy: kolendra, imbir, sos sojowy, sól, pieprz ew. szczypta kminku i goździków Przygotowanie: Pora należy bardzo dokładnie umyć. Wykorzystujemy […]
brak komentarzy czytaj dalej...Soczyste i aromatyczne – któż nie lubi lecza? W wersji wegetariańskiej jest jeszcze pełniejsze w smaku, bo całości nie przysłania mocny smak kiełbasy. Składniki (4 porcje): 2 małe cukinie lub jedna duża 1 puszka krojonych pomidorów 2 małe cebule pół strąka czerwonej papryki pół strąka żółtej papryki 2 parówki lub kiełbaski sojowe olej sól, pieprz […]
brak komentarzy czytaj dalej...Hummus z ciecierzycy – wersja dla mniej wymagających – bez tahini =) Doskonała pasta na wszelakie pieczywo – białe, ciemne, chrupkie, krakersy, sucharki itd. Składniki: szklanka ciecierzycy 400g pieczarek 2 małe cebule olej do smażenia przyprawy: sól, biały pieprz, majeranek/cząber, zioła prowansalskie Przygotowanie: Ciecierzycę moczymy na noc. Następnego dnia przepłukujemy i gotujemy ok. 2-3 godziny […]
brak komentarzy czytaj dalej...