


Przyszła kryska na matyska, jak to mówią. Oto ja, która się wiecznie wyśmiewała z żywieniowych ortodoksów, a szczególnie z bezglutenowców z wyboru i ludzi unikających cukru jak ognia… jestem na diecie bez mąki pszennej i cukru, właśnie! Nie wchodząc w szczegóły, nie chciałam żyć bez słodyczy, tak całkiem całkiem. Znalazłam przepis na fajne ciasto bananowe […]
brak komentarzy czytaj dalej...Wow, minęło prawie półtora roku od ostatniego przepisu tutaj. Przykre, ale prawdziwe… Dzisiejszy przepis wcale nie jest wielce ambitny, jaki może powinien być na powrót po tylu miesiącach nieobecności, ale jest ważny z powodu kolejnych ważnych decyzji, jakie podjęłam w związku z moim odżywianiem. Otóż KONIEC Z OLEJEM PALMOWYM. Jeden składnik. Niewielka zmiana? Kolosalna. Olej […]
4 komentarzy czytaj dalej...Szafki pękały w szwach, a zbliżał się termin wyprowadzki oraz ostatniej przed wakacjami Lubelskiej Kuchni Społecznej. Za dużo kaszy jaglanej? Ok, pomyślę, pomyślę… Chyba właśnie tak powstają najlepsze przepisy! Batony okazały się być hitem nie tylko Kuchni Społecznej ale także wśród grona znajomych i rodziny. Łatwe w przygotowaniu, tanie, bezglutenowe i z małą ilością cukru, […]
2 komentarzy czytaj dalej...Uwielbiam zarówno kokos, jak i miętę. Lody miętowe szybko stały się jednym z moich ulubionych deserów, ale niestety wszystkie jakie spotkałam do tej pory zawierały kawałki czekolady, które kompletnie mi tam nie pasują, wchodzą w zęby i czasami powodują ich ból. Wyjście z tej sytuacji, dla takiego wielbiciela kombinowania jak ja, było oczywiste – przygotować […]
brak komentarzy czytaj dalej...Oto prosty przepis na soczyście owocowe muffinki. Ja użyłam dżemu malinowego, jednak przy okazji pokuszę się o wypróbowanie innego smaku, do czego zachęcam również i Was. Dzięki wykorzystaniu dżemu te słodkości nie wymagają dodatkowego cukru. Robi się je niezwykle szybko, szybko też znikają. Porcja na ok. 9 sztuk Składniki: 6 łyżek dżemu malinowego 50g mąki […]
3 komentarzy czytaj dalej...Tym razem mamy dla Was pomysł na błyskawiczne i proste w produkcji łakocie. Przy okazji nie zawierają tony cukru, a smak jest ciekawy. Od dawna kusiło mnie, aby przygotować coś z wafli ryżowych i w końcu się udało. Przepis jest wegański. Składniki na ok. 20 sztuk Składniki: 10 naturalnych wafli ryżowych 80g margaryny wegańskiej 150g […]
1 komentarz czytaj dalej...„- Ale, jak to nie jesz mięsa? Wcale? Nawet kurczaka?” Takiego kurczaka z pewnością nie będziemy mieli na sumieniu. Fakt, są pracochłonne i wymagają nieco kreatywności i zabawy, ale takie poświęcenie warte jest swojego efektu. Nasze wegańskie kurczaki były w tamtym roku honorowymi gośćmi na świątecznym stole i dały wszystkim wieeele uśmiechu. Składniki: 1 opakowanie […]
1 komentarz czytaj dalej...Po raz pierwszy mamy dla Was ciastko, które śmiało możemy nazwać ciastkiem „bez”. Nie ma nic wspólnego z wiosennym bzem. Tajemnica owej zagadkowej nazwy wynika ze składników, z których zostało przygotowane. Nie jest zbyt słodkie, bo nie zawiera sacharozy, aczkolwiek jego smak ma swój urok. Wyliczając, ciasto jest bez: laktozy, pszenicy, glutenu oraz cukru. Życzymy […]
2 komentarzy czytaj dalej...W końcu nowy przepis! Na pewno nie spełni oczekiwań wszystkich, ale lepszy taki niż żaden, a czasu na gotowanie i pisanie artykułów jest ostatnio baaaardzo mało. Razem z Ciosiem jesteśmy na ostatnim semestrze studiów licencjackich i dzielnie walczymy, aby zdobywać wiedze, która może sie nam przydać m.in. tutaj na stronie. Przepis znalazł się przy okazji. […]
1 komentarz czytaj dalej...Znów udało mi się upiec coś wegańskiego i pysznie zaskakującego. Ciasto jest delikatne, miękkie i puszyste, a w smaku… rozpływa się w ustach. To mój kolejny kuchenny eksperyment, który w efekcie zaowocował pysznym smakołykiem. Na domiar tego, nie jest czasochłonne, ani trudne w przygotowaniu, więc mogą je zrobić także Ci, którzy nie przepadają za przesiadywaniem […]
4 komentarzy czytaj dalej...