


Ta zupa jest wysycona grzybami po brzegi talerza czy miseczki. Jest pysznie kremowa, ale jednocześnie dobrze przyprawiona. Idealna na wyjątkowe okazje!
Składniki (4-6 porcji):
Przygotowanie:
Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Niektórzy na kilka minut, inni na całą noc, ja zostawiłam na ok. 30 minut. Pieczarki i boczniaki kroimy i delikatnie podsmażamy wraz z pokrojoną cebulką. Część pozostawiamy do dekoracji. Suszone grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Następnie przelewamy je razem z wodą z moczenia oraz bulionem do podsmażonych grzybów z cebulką. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na delikatnym ogniu przez 15-20 minut. Następnie odlewamy pół szklanki wywaru, a całą resztę miksujemy blenderem na gładki krem. W pozostawionym wywarze mieszamy śmietanę razem z mąką, po czym wlewamy mieszankę do kremu. Całość jeszcze raz zagotowujemy i ew. doprawiamy po raz kolejny. Jakby to powiedział Michel Moran – życzę Was smacznego! =)
boskie