• zupa prawdziwie grzybowa

    dodano Maj 14, 2013 przez w Dania główne, Laktoovowegetariańska, Laktowegetariańska, Przepisy wegetariańskie, Zupy

    Ta zupa jest wysycona grzybami po brzegi talerza czy miseczki. Jest pysznie kremowa, ale jednocześnie dobrze przyprawiona. Idealna na wyjątkowe okazje!

    Składniki (4-6 porcji):

    • 1l bulionu warzywnego
    • 200g pieczarek
    • 150g boczniaków
    • 20g grzybów suszonych
    • 1 duża cebula
    • 3 łyżki śmietany 18%
    • 1 łyżka mąki
    • olej/oliwa
    • sól, biały pieprz

     

    Przygotowanie:

    Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Niektórzy na kilka minut, inni na całą noc, ja zostawiłam na ok. 30 minut. Pieczarki i boczniaki kroimy i delikatnie podsmażamy wraz z pokrojoną cebulką. Część pozostawiamy do dekoracji. Suszone grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Następnie przelewamy je razem z wodą z moczenia oraz bulionem do podsmażonych grzybów z cebulką. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na delikatnym ogniu przez 15-20 minut. Następnie odlewamy pół szklanki wywaru, a całą resztę miksujemy blenderem na gładki krem. W pozostawionym wywarze mieszamy śmietanę razem z mąką, po czym wlewamy mieszankę do kremu. Całość jeszcze raz zagotowujemy i ew. doprawiamy po raz kolejny.  Jakby to powiedział Michel Moran – życzę Was smacznego! =)

    zupa-grzybowa

    Print Friendly
    Udostępnij!

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>