• kofta indyjska

    dodano Maj 13, 2013 przez w Dania główne, Kotlety, Laktoovowegetariańska, Laktowegetariańska, Przepisy wegetariańskie

    Każdy, kto kiedykolwiek jadł w Green Way’u ma tam swoje ulubione danie. Moim zdecydowanie jest kofta, której smak nigdy mnie nie zawiódł. Przeszukałam fora w poszukiwaniu składników, które najprawdopodobniej wchodzą w jej skład. Tak oto powstał przepyszny obiad!

    Składniki (2-3 porcje):

    • 1 op. serka Capri
    • 1/2 czerwonej papryki
    • 2 średnie ziemniaki
    • 1 duża łyżka mąki
    • pieprz cayenne
    • curry
    • sól

    Składniki na sos:

    • 1 mały koncentrat pomidorowy (ok. 90g)
    • 1 mały jogurt (ok. 200g)
    • 1 szkl. mleka
    • 1 mała cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
    • świeża bazylia
    • sól, pieprz

     

    Przygotowanie:

    Ugotowane ziemniaki, ser i startą na dużych oczkach paprykę mieszamy razem z mąką i przyprawami. W omączonych dłoniach formujemy małe kulki i ew. dodatkowo posypujemy delikatnie mąką. Smażymy je na głębokim tłuszczu na złocisty kolor.

    Jogurt, mleko i koncentrat mieszamy razem. Drobno posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na oleju. Następnie wlewamy przygotowaną mieszankę. Gdy sos zacznie się gotować dodajemy skrobię rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Teraz wystarczy już tylko zagotować sos i doprawić.

    Koftę podawać gorącą z ryżem/kaszą i surówkami. Smacznego!

    kofta-indyjska

    Print Friendly
    Udostępnij!

6 komentarzy

  1. Sylvvka pisze:

    Nie wiem jak Tobie się to udało, ale próbowałam 2x smażyć i dosłownie z takich proporcji rozpadły mi się w oleju; najpierw próbowałam ratować dodatkową porcją mąki, było jeszcze gorzej. Dopiero dodatek jajka sprawił, że wyszły pyszne

    • mery pisze:

      Hmm, w takim razie również nie wiem jak mi się to udało! Nie miałam żadnych problemów, ale mam pomysły co zrobić:
      - przemiel ser lub zetrzyj na drobnych oczkach
      - dodaj nieco mąki kukurydzianej
      - dodaj bułki tartej
      Powinno wyjść, mam nadzieję, że się nie zraziłaś do tego przepisu :)

    • monika pisze:

      Kofta rozpadła Ci się w trakcie smażenia ponieważ użyłaś ugotowane, obrane ziemniaki. Ugotuj ziemniaki w mundurkach jak to się robi np. na sałatkę warzywną. Z tak ugotowanych ziemniaków bez problemu uformujesz i usmażysz koftę bez rozpadania i innych wpadek :)

      • mery pisze:

        Ugotowane w mundurkach ziemniaki rzeczywiście lepiej sklejają, ale ja użyłam do tego przepisu i zdjęcia ziemniaczków wcześniej obranych i bez problemu smażyłam kulki ;)

  2. Tomek pisze:

    Jajka się do kofty nie dodaje? I czy koftę można podawać na zimno?

    • mery pisze:

      Nie widzę potrzeby, żeby dodawać jajko i tak jest w większości przepisów ;) A na zimno według mnie nie smakuje korzystnie. Na pewno znacznie lepiej na ciepło :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>