


Każdy, kto kiedykolwiek jadł w Green Way’u ma tam swoje ulubione danie. Moim zdecydowanie jest kofta, której smak nigdy mnie nie zawiódł. Przeszukałam fora w poszukiwaniu składników, które najprawdopodobniej wchodzą w jej skład. Tak oto powstał przepyszny obiad!
Składniki (2-3 porcje):
Składniki na sos:
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki, ser i startą na dużych oczkach paprykę mieszamy razem z mąką i przyprawami. W omączonych dłoniach formujemy małe kulki i ew. dodatkowo posypujemy delikatnie mąką. Smażymy je na głębokim tłuszczu na złocisty kolor.
Jogurt, mleko i koncentrat mieszamy razem. Drobno posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na oleju. Następnie wlewamy przygotowaną mieszankę. Gdy sos zacznie się gotować dodajemy skrobię rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Teraz wystarczy już tylko zagotować sos i doprawić.
Koftę podawać gorącą z ryżem/kaszą i surówkami. Smacznego!
Nie wiem jak Tobie się to udało, ale próbowałam 2x smażyć i dosłownie z takich proporcji rozpadły mi się w oleju; najpierw próbowałam ratować dodatkową porcją mąki, było jeszcze gorzej. Dopiero dodatek jajka sprawił, że wyszły pyszne
Hmm, w takim razie również nie wiem jak mi się to udało! Nie miałam żadnych problemów, ale mam pomysły co zrobić:
- przemiel ser lub zetrzyj na drobnych oczkach
- dodaj nieco mąki kukurydzianej
- dodaj bułki tartej
Powinno wyjść, mam nadzieję, że się nie zraziłaś do tego przepisu
Kofta rozpadła Ci się w trakcie smażenia ponieważ użyłaś ugotowane, obrane ziemniaki. Ugotuj ziemniaki w mundurkach jak to się robi np. na sałatkę warzywną. Z tak ugotowanych ziemniaków bez problemu uformujesz i usmażysz koftę bez rozpadania i innych wpadek
Ugotowane w mundurkach ziemniaki rzeczywiście lepiej sklejają, ale ja użyłam do tego przepisu i zdjęcia ziemniaczków wcześniej obranych i bez problemu smażyłam kulki
Jajka się do kofty nie dodaje? I czy koftę można podawać na zimno?
Nie widzę potrzeby, żeby dodawać jajko i tak jest w większości przepisów
A na zimno według mnie nie smakuje korzystnie. Na pewno znacznie lepiej na ciepło