


Troszkę to niezgodne z porządkiem tej strony, aby w jednym wpisie były dwa przepisy, ale to połączenie jest wyjątkowo trafne i polecam jeść focaccię właśnie z taką sałatką!
Składniki na focaccię (4 chlebki):
Przygotowanie:
Wymieszać mąkę, sól i zioła. W oddzielnym naczyniu rozpuścić drożdże w wodzie, dolać oliwę i posiekany lub wyciśnięty czosnek. Połączyć wszystkie składniki razem w gładkie, nieklejące się ciasto. Odstawić do czasu podwojenia objętości. Następnie podzielić ciasto na cztery części i uformować owalne chlebki. Smarujemy je obficie oliwą i posypujemy lekko solą. Oliwki kroimy w krążki i wciskamy delikatnie w ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC i pieczemy ok. 30 minut do czasu zrumienienia.
Składniki sałatki:
Przygotowanie:
Bakłażana kroimy w kostkę, obficie solimy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie płuczemy pod bieżącą wodą, ponownie solimy, oblewamy oliwą i pieczemy przez 15 minut w 200ºC. Pomidory kroimy w ósemki, cebulę w kostkę lub piórka. Całość mieszamy z dodatkiem oliwy, bazylii oraz soli i pieprzu. Smacznego!