• penne Toscana

    dodano Kwiecień 15, 2013 przez w Dania główne, Laktoovowegetariańska, Laktowegetariańska, Makaron, Ovowegetariańska, Przepisy wegańskie, Przepisy wegetariańskie, Wegańska

    Przedstawiam Wam pyszny makaron z bakłażanem, cukinią, pomidorami świeżymi oraz suszonymi, a smak całości podkreślony świeżą bazylią i oliwą z oliwek. Śródziemnomorskie pyszności!

    Składniki (2 porcje):

    • ok. 200g penne
    • 1 mały bakłażan
    • 1 mała cukinia
    • garść pomidorków koktajlowych
    • 4-5 pomidorów suszonych
    • kilkanaście listków świeżej bazylii
    • garść rukoli
    • oliwa z oliwek
    • zioła prowansalskie
    • sól, pieprz

     

    Przygotowanie:

    Bakłażana kroimy w kostkę, dość obficie solimy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dokładnie go płuczemy, znowu solimy, obsypujemy ziołami, polewamy oliwą i pieczemy przez 15 minut w 190ºC. Cukinię kroimy w półplasterki o grubości ok. 0,5cm. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki i wrzucamy je razem z cukinią na rozgrzaną oliwę. Następnie dodajemy pokrojone na małe kawałki pomidory suszone i poszarpane listki bazylii. Całość solimy, dodajemy zioła prowansalskie. Gdy cukinia się podsmaży dodajemy upieczonego bakłażana i ugotowany makaron. Układamy danie na talerzu i dodajemy na wierzch rukolę. Smacznego!

    penne-Toscana

    Print Friendly
    Udostępnij!

1 komentarz

  1. ewelina pisze:

    Dziś robiłam! Pycha! Dodałam do tego jeszcze kilka oliwek. Mniam ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>