• sos cygański

    dodano Kwiecień 12, 2013 przez w Bezglutenowa, Dodatki, Laktoovowegetariańska, Laktowegetariańska, Ovowegetariańska, Przepisy wegańskie, Przepisy wegetariańskie, Wegańska

    Danie to jest bardzo proste w przygotowaniu i ma klasyczny smak wszelakich sosów zwanych „cygańskimi”. Dlaczego w ogóle taka nazwa?  Ja nie wiem, ale jedząc makaron z tym sosem stwierdziłam, że jest właśnie… „po cygańsku” =)

    Składniki (2 porcje):

    • 6-8 szt, pieczarek
    • 1/2 dużej czerwonej papryki
    • 1 średnia cebula
    • 3/4 szkl. przecieru pomidorowego
    • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
    • słodka papryka, majeranek
    • sól, pieprz
    • olej

     

    Przygotowanie:

    Cebulę, pieczarki i paprykę kroimy w kosteczkę. Na oleju podsmażamy cebulę, a gdy się zarumieni dodajemy pieczarki. Po kilku minutach zalewamy je przecierem i wrzucamy paprykę. Dodajemy przyprawy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do 10 minut. Następnie łyżeczkę skrobi rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości zimnej wody i wlewamy do sosu stale mieszając. I gotowe!

    makaron-po-cygansku

    Print Friendly
    Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>