• mleko jaglane

    dodano Kwiecień 9, 2013 przez w Bezglutenowa, Laktoovowegetariańska, Laktowegetariańska, Napoje i koktajle, Ovowegetariańska, Przepisy wegańskie, Przepisy wegetariańskie, Wegańska

    Kiedyś mleko roślinne to było mleko sojowe i ryżowe. Teraz znamy już mleka z migdałów, orzechów, owsa i wielu innych. Jednak wciąż mało popularne jest mleko z kaszy jaglanej, która jest przecież bardzo zdrowa i większość ludzi może ją spożywać bez problemu. Jeśli jeszcze nie próbowaliście mleka jaglanego to najwyższa pora!

    Składniki:

    • 1/3 szkl. migdałów
    • 2/3 ugotowanej, ciepłej kaszy jaglanej
    • 3 szkl. wody przegotowanej lub mineralnej
    • 1 łyżka cukru lub syropu słodzącego
    • szczypta soli – i broń Boże więcej, bo ja swoje przesoliłam =)

     

    Przygotowanie:

    Migdały moczymy min. 6 godzin, najlepiej zostawić je zamoczone na noc. Następnie ściągamy z nich skórki i siekamy, najlepiej drobno, aby ułatwić blenderowi pracę (szczególnie jeśli tak jak ja używacie blendera ręcznego). Następnie kaszę jaglaną, migdały, sól, substancję słodzącą i 1 szklankę wody miksujemy razem za pomocą blendera. Gdy uzyskamy już gładką masę to nadal miksując dodajemy pozostałe 2 szklanki wody. Końcowym etapem jest przecedzenie mleka przez sitko lub gazę i gotowe!

    mleko-jaglane

    Print Friendly
    Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>