


Kiedyś mleko roślinne to było mleko sojowe i ryżowe. Teraz znamy już mleka z migdałów, orzechów, owsa i wielu innych. Jednak wciąż mało popularne jest mleko z kaszy jaglanej, która jest przecież bardzo zdrowa i większość ludzi może ją spożywać bez problemu. Jeśli jeszcze nie próbowaliście mleka jaglanego to najwyższa pora!
Składniki:
Przygotowanie:
Migdały moczymy min. 6 godzin, najlepiej zostawić je zamoczone na noc. Następnie ściągamy z nich skórki i siekamy, najlepiej drobno, aby ułatwić blenderowi pracę (szczególnie jeśli tak jak ja używacie blendera ręcznego). Następnie kaszę jaglaną, migdały, sól, substancję słodzącą i 1 szklankę wody miksujemy razem za pomocą blendera. Gdy uzyskamy już gładką masę to nadal miksując dodajemy pozostałe 2 szklanki wody. Końcowym etapem jest przecedzenie mleka przez sitko lub gazę i gotowe!