


Postanowiłam upiec moją pierwszą tartę. Bałam się tego dania, bo słyszałam, że nie jest proste. I tak też mi się przedstawiło, kiedy zagniotłam pierwsze ciasto. Szybko okazało się, że jest beznadziejne, ale na szczęście moje i Wasze znalazłam krążący po Internecie przepis na idealne i łatwe ciasto. Teraz możecie je zrobić z równą łatwością co ja!
Składniki na ciasto:
Przygotowanie ciasta:
Mąkę z solą i masłem siekamy przy pomocy noża. Gdy masło będzie już w małych kawałeczkach dodajemy żółtko i wodę i zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy je folią i wkładamy do lodówki na 30-60 minut. Po wyjęciu wałkujemy na rozmiar formy, przekładamy do niej. Ciasto nakłuwamy widelcem i najlepiej obciążamy dodatkowo fasolą/soją/grochem (na cieście rozkładamy papier lub folię do pieczenia i rozsypujemy nasiona). Tak przygotowaną formę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy z obciążeniem przez 15 minut w 200ºC. Następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy kolejne 5-10 minut.
Składniki na wierzch:
Składniki na sos:
Przygotowanie tarty:
Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy i smażymy je razem na oleju. Pod koniec dodajemy pokrojone w plasterki parówki i smażymy jeszcze przez chwilę, doprawiamy solą i pieprzem. Jajka rozbijamy z mąką i dodajemy śmietanę dokładnie mieszając i również doprawiamy solą i pieprzem.
Na gotowym cieście rozrzucamy roszponkę, a następnie parówki z cebulką i czosnkiem. Całość zalewamy sosem i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut w 180ºC.
Smakowite! Użyłaś parówek polsoi czy orico?
W przepisach zawsze używam Polsoi, gdyż w pobliskich sklepach nie mają Orico