• tarta z roszponką i parówkami

    dodano Kwiecień 6, 2013 przez w Dania główne, Laktoovowegetariańska, Przepisy wegetariańskie, Zapiekane

    Postanowiłam upiec moją pierwszą tartę. Bałam się tego dania, bo słyszałam, że nie jest proste. I tak też mi się przedstawiło, kiedy zagniotłam pierwsze ciasto. Szybko okazało się, że jest beznadziejne, ale na szczęście moje i Wasze znalazłam krążący po Internecie przepis na idealne i łatwe ciasto. Teraz możecie je zrobić z równą łatwością co ja!

    Składniki na ciasto:

    • 250g mąki
    • 125g masła
    • 1 żółtko
    • 5-6 łyżek wody
    • sól

    Przygotowanie ciasta:

    Mąkę z solą i masłem siekamy przy pomocy noża. Gdy masło będzie już w małych kawałeczkach dodajemy żółtko i wodę i zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy je folią i wkładamy do lodówki na 30-60 minut. Po wyjęciu wałkujemy na rozmiar formy, przekładamy do niej. Ciasto nakłuwamy widelcem i najlepiej obciążamy dodatkowo fasolą/soją/grochem (na cieście rozkładamy papier lub folię do pieczenia i rozsypujemy nasiona). Tak przygotowaną formę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy z obciążeniem przez 15 minut w 200ºC. Następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy kolejne 5-10 minut.

    Składniki na wierzch:

    • duża garść roszponki (ok. 50g)
    • 2 parówki sojowe
    • 2 średnie cebule
    • 3-4 ząbki czosnku
    • sól, pieprz

    Składniki na sos:

    • 1 szkl. śmietany 12/18%
    • 2 jajka
    • 1-2 łyżeczki mąki
    • sól, pieprz

    Przygotowanie tarty:

    Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy i smażymy je razem na oleju. Pod koniec dodajemy pokrojone w plasterki parówki i smażymy jeszcze przez chwilę, doprawiamy solą i pieprzem. Jajka rozbijamy z mąką i dodajemy śmietanę dokładnie mieszając i również doprawiamy solą i pieprzem.

    Na gotowym cieście rozrzucamy roszponkę, a następnie parówki z cebulką i czosnkiem. Całość zalewamy sosem i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut w 180ºC.

    tarta-z-roszponka-i-parowkami

    Print Friendly
    Udostępnij!

2 komentarzy

  1. ewka pisze:

    Smakowite! Użyłaś parówek polsoi czy orico?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>