


Pizza z masłem orzechowym – brzmi osobliwie? A więc nie znacie jeszcze wszystkich składników sosu! Ten zestaw smaków przerażał mnie i pociągał jednocześnie, tym bardziej, że „przepis” znalazłam grając w Cooking Academy! =) Postanowiłam jednak sprawdzić tą pizzę w rzeczywistości i nie żałuję! Jest bardzo ciekawa w smaku, ale wcale nie jakaś dziwna – pycha!
Składniki na ciasto:
Składniki na sos:
Składniki na wierzch:
Przygotowanie:
Drożdże, cukier, 30ml wody i 1 łyżkę mąki wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Następnie połączyć w gładkie ciasto z pozostałymi składnikami i ponownie odstawić na ok. 15 minut.
Składniki na sos wymieszać dokładnie razem. Polecam skosztować i ewentualnie dodać jeszcze któregoś składnika.
Kotlety sojowe namoczyć przez 5 minut w osolonym wrzątku, odsączyć i pokroić na małe kawałki. Obsypać przyprawą do kurczaka i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Paprykę pokroić w kostkę, a oliwki w krążki. Mozzarellę zetrzeć na tarce.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, rozsmarowujemy na nim sos (jest gęsty, więc potrzeba cierpliwości). Posypujemy mozzarellą, kawałkami kotletów, papryką i oliwkami. Można posypać ulubionymi ziołami. Pizzę pieczemy ok. 15 minut w ok. 200ºC. Smacznego!