


Nie ma Wielkanocy bez babki, czy ktoś się śmie nie zgodzić? =) Dlatego przekazuję Wam prosty sposób na wegańską babkę o silnym aromacie cytrynowym. Smacznego!
Składniki:
Przygotowanie:
Cytrynę dokładnie myjemy i ścieramy z niej skórkę. Następnie wyciskamy z niej sok. Mleko mieszamy z cukrem, dodajemy olej, sok i skórkę z cytryny, a następnie stopniowo dodajemy mąkę i proszek do pieczenia dokładnie mieszając. Formę natłuszczamy olejem, posypujemy bułką tartą i przelewamy do niej ciasto. Babkę pieczemy przez godzinę w 180ºC.
Właśnie wstawiam do pieczenia. Mam nadzieję, że wyjdzie równie pyszna co na surowo (ciasto jest pycha!)
O matko! ^^ Ja nie próbowałam surowego, ale skoro gotowe jest takie pyszne to i surowe musiało
Proszę dać znać jak wyszło!
Wyszło cudownie! I właśnie się zabieram za pieczenie świątecznej wersji
Cudowny przepis
Wypróbowałam babkę. Jest naprawdę przepyszna! Chrupiąca na zewnątrz, a miękka w środku. Rodzinie tak posmakowała, że dzisiaj upiekliśmy kolejne dwie ^_^
Wooow!
To świetnie
smaczne przedłużenie świąt!
A jakiego oleju używasz?
Rzepakowy będzie dobry:)
A mi niestety wyszedł lekki zakalec. Czy ktoś ma jakiś pomysł, dlaczego tak się stało? : c
Mi też wyszedł lekki zakalec, mało tego, była niedopieczona w środku, a na zewnątrz spaliła się na czarno. Wszystko robiłam wg przepisu.
Zapowiada się pysznie – będzie to moja pierwsza wegańska babka w pierwszą wegańską Wielkanoc
Mi niestety też wyszedł zakalec nie mam pojęcia dlaczego
A miałam taką nadzieję
Za pierwszym razem też mi wyszedł zakalec. Piekłam 180stopni przez godzinę z termoobiegiem. Dzisiaj piekłam bez termoobiegu (tylko góra i dół ) przez godzinę, a potem zmniejszyłam temp do 100stopni na 10 min. Wyszła idealnie!
Przepyszna, choć ja ten przepis zmodyfikowałam nieco ze względu, że nie miałam wszystkich składników-a dokładniej mleka roślinnego. Tak więc zamiast mleka dodałam wodę a mąkę pszenną zmieszałam (pół na pół)z mąką ziemniaczaną- i babka wyszła przepyszna. Wilgotna w środku z chrupiącą skórką. Dziękuję za przepis;)