


W zasadzie innego białego barszczu nawet nie jadłam. Moja mama ma pewnie, aż tak spore zapędy do wykorzystania w kuchni wszystkiego, że także i wodę z ogórków kiszonych musi zużyć. Poza tym ogórczanka jest pyszna i zdrowa, więc dlaczego by nie?
Składniki (4 porcje):
Przygotowanie:
Gotujemy osoloną wodę i wlewamy ogórczankę. W zależności od tego czy lubimy mniej lub bardziej kwaśny barszcz możemy dolać mniej lub więcej wody z ogórków kiszonych. Gdy woda się zagotuje dodajemy mąkę rozrobioną w małej ilości zimnej wody. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z ognia. Żółtko, śmietanę i chochelkę żurku dokładnie mieszamy. Stale mieszając wlewamy tą mieszankę do barszczu. Garnek ponownie stawiamy na palniku i jeszcze raz gotujemy. I to już wszystko. Dosłownie 15 minut i nasz pyszny ekspresowy barszcz jest gotowy!
Niestety zapasy własne kiszonych ogórków nam się już skończyły, a w sklepach ciężko jest kupić… wszędzie są kwaszone a nie kiszone
Ojej, to wielka szkoda! W następnym roku trzeba zrobić więcej