• barszcz biały na ogórczance

    dodano Marzec 24, 2013 przez w Dania główne, Laktoovowegetariańska, Na specjalną okazję, Przepisy wegetariańskie, Wielkanoc, Zupy

    W zasadzie innego białego barszczu nawet nie jadłam. Moja mama ma pewnie, aż tak spore zapędy do wykorzystania w kuchni wszystkiego, że także i wodę z ogórków kiszonych musi zużyć. Poza tym ogórczanka jest pyszna i zdrowa, więc dlaczego by nie?

    Składniki (4 porcje):

    • 1,5l wody
    • 1 szkl. ogórczanki
    • 1-2 żółtka
    • 1 łyżka śmietany
    • 1 łyżka mąki
    • sól

     

    Przygotowanie:

    Gotujemy osoloną wodę i wlewamy ogórczankę. W zależności od tego czy lubimy mniej lub bardziej kwaśny barszcz możemy dolać mniej lub więcej wody z ogórków kiszonych. Gdy woda się zagotuje dodajemy mąkę rozrobioną w małej ilości zimnej wody. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z ognia. Żółtko, śmietanę i chochelkę żurku dokładnie mieszamy. Stale mieszając wlewamy tą mieszankę do barszczu. Garnek ponownie stawiamy na palniku i jeszcze raz gotujemy. I to już wszystko. Dosłownie 15 minut i nasz pyszny ekspresowy barszcz jest gotowy!

    barszcz-bialy

    Print Friendly
    Udostępnij!

2 komentarzy

  1. wege.qkiz.pl pisze:

    Niestety zapasy własne kiszonych ogórków nam się już skończyły, a w sklepach ciężko jest kupić… wszędzie są kwaszone a nie kiszone :(

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>