


Szukając w głowie pomysłów na coś wielkanocnego natrafiłam na chęć wykorzystania nowej formy do muffinek, ale nie w celu upieczenia babeczek… Następnie wybrałam do tego niecnego celu ciasto francuskie i takie wielkanocne smaki jak chrzan i wędlinę i wykorzystałam na to pół ciasta francuskiego. Natomiast druga połowa została wypełniona farszem pieczarkowym. Efekt jest zaskakująco rewelacyjny!
Składniki na farsz chrzanowy:
Składniki na farsz pieczarkowy:
Przygotowanie:
Ciasto dzielimy na 12 prostokątów o wymiarach ok. 10x5cm. Rodzynki zalewamy na chwilę wrzątkiem. Wędlinę kroimy na cienkie, krótkie paseczki. Jabłko ścieramy na dużych oczkach. Sześć prostokątów smarujemy cienko chrzanem. Układamy na nich paseczki wędliny, pokrojone w małe kawałeczki rodzynki i wiórka jabłka. Na długim boku każdego prostokąta robimy zakładkę i zwijamy go w rulon.
Na końcu każdego rulonu sklejamy ciasto, aby się nie rozwinęło w trakcie pieczenia. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę i smażymy na oleju, na średnim ogniu tak, aby pieczarki nie puściły dużo wody. Dodajemy wędlinę, sól i pieprz. Układamy farsz na pozostałych prostokątach i zawijamy ruloniki. Gotowe układamy w formie do muffinek albo bezpośrednio na blaszce do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220ºC i pieczemy ok. 15-20 minut.
Przydatne informacje:
Wygląda świetnie! Polsojowa wędlina czy jakaś inna?
Tak, firmy Polsoja, czyli najlepiej dostępna
Polecam wypróbować te cudeńka!
Szczególnie wersję z chrzanem, gdyż jest zaskakująca!