• rogaliki z makiem

    dodano Marzec 22, 2013 przez w Boże Narodzenie, Ciasta i ciasteczka, Desery, Laktoovowegetariańska, Laktowegetariańska, Na specjalną okazję, Ovowegetariańska, Przepisy wegańskie, Przepisy wegetariańskie, Wegańska, Wielkanoc

    Zbliża się Wielkanoc, więc najwyższa pora wypróbować dla Was kilka przepisów. Dziś uczyłam się wyrabiania ciasta drożdżowego „na oko” od samej Mistrzyni prosto z Zamościa, czyli od Ciosia – mojej wiernej duszy, z którą przedzieram się przez zaplątane ścieżki kierunku dietetyka. Zobaczcie jakie osiągnęłyśmy efekty!

    rogaliki-z-makiem 2

    Jak już wcześniej wspominałam całym urokiem przepisu jest hasło „na oko”, ale postaram się przybliżyć Wam jakie były użyte proporcje. Pamiętajcie jednak, żeby nie brać ich dosłownie i przed każdym składnikiem dodajcie sobie w myślach „około”. Ciasto drożdżowe jest bardzo chętne do współpracy, więc nawet mimo braku dokładnych proporcji na pewno się uda =)

    Składniki:

    • 80g drożdży
    • 5 szkl. mąki
    • 4 łyżki cukru
    • 4/5 margaryny Planta
    • 2.5 szkl. mleka sojowego
    • 700g gotowej masy makowej

     

    Przygotowanie:

    Podgrzewamy jedną szklankę mleka sojowego, aż będzie ciepłe, ale nie gorące. Dodajemy drożdże, cukier i szklankę mąki. Odstawiamy na ok. 15 minut. W międzyczasie rozpuszczamy margarynę. Gdy zaczyn już wyrośnie dodajemy do niego naprzemiennie mąkę, pozostałe mleko i rozpuszczoną margarynę, stale mieszając ciasto. Teraz nadszedł moment kiedy musimy ocenić czy ciasto potrzebuje więcej mąki, a jest tak jeżeli mimo wyrabiania nadal nie jest jednolite i wciąż przykleja się do rąk i brzegów miski. Jeżeli już otrzymaliśmy gładkie ciasto to odstawiamy je na kilkanaście do kilkudziesięciu minut, aż podrośnie. Gotowe ciasto wałkujemy cienko (ok. 2mm) na koła o średnicy ok. 25cm. Przecinamy je na 12 części (tak jak kroi się pizzę). Następnie na każdym trójkącie rozsmarowujemy skromną łyżeczkę masy makowej i zawijamy rogaliki. Układamy je na blaszce do pieczenia i pieczemy kilkanaście minut, aż się zrumienią w piekarniku nagrzanym do 180ºC.

    Przydatne informacje:

    • z podanej porcji otrzymacie 4 duże blachy rogalików (takie blachy, które są w wyposażeniu piekarnika).
    • gotowe masy makowe są bardzo wydajne. Dla wegetarian mogę polecić masy z bakaliami, ale ponieważ zawierają serwatkę z mleka krowiego weganie z nich nie skorzystają. Dla wegan polecam czystą masę makową bez bakalii, również do zakupienia w każdym markecie.
    • lukier bardzo łatwo przygotować samemu: 3 kopiate łyżki cukru pudru, następnie dodajemy 1/2 łyżeczki oleju/oliwy, niecałą łyżkę soku z cytryny i 2 łyżki gorącej wody. Szybko mieszamy i gotowe!
    • te rogaliki naprawdę trudno jest zepsuć! ;)

    rogaliki-z-makiem

    Print Friendly
    Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>