


Ostatnio dużo pizzy króluje w mojej kuchni, dzięki czemu i na stronie wśród przepisów. Wszystko za sprawą wolnych piątków i ambicji – powzięłam niegdyś postanowienie, że zdobędę mistrzostwo w robieniu pizzy. Jestem blisko celu!
Składniki na ciasto:
Składniki na sos:
Składniki na wierzch:
Przygotowanie:
Drożdże, cukier, 30ml wody i 1 łyżkę mąki wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Następnie połączyć w gładkie ciasto z pozostałymi składnikami i ponownie odstawić na ok. 15 minut.
Czosnek wycisnąć i wymieszać z majonezem i ketchupem.
Pieczarki pokroić i podsmażyć na patelni. Cebulę pokroić w drobną kostkę, plastry wędliny na „ósemki”, oliwki w cienkie krążki.
Ciasto rozwałkować na pożądany rozmiar. Posmarować dokładnie sosem, wyłożyć ser, następnie wędlinę sojową, cebulę, pieczarki i oliwki. Posypać obficie mieszanką ziół prowansalskich lub samą bazylią/oregano. Piec 10-15 minut w 220ºC.
Świetny przepis i baaardzo smakowite zdjęcia – już wiem co dziś na kolację
To będzie mój debiut, bo nigdy nie robiłam domowej pizzy! Salami Polsoi powinno się nadać czy lepiej coś innego?
Ja użyłam właśnie tego salami! i było przepysznie
Trzymam kciuki i wierzę, że się uda!
Dzięki bardzo, udało się. Następny będzie eksperyment i bardziej „polskie” smaki, np. parówki wędzone, ser wędzony, czosnek i ogórki kiszone
W takim razie polecam grubsze ciasto
Przepis na nie znajdzie Pani we wpisie pizza domowa lub pizza improvvisazione. Zapraszamy do wypróbowania!
Dziękuję! Miłego dnia:)