• kotlety z zielonej soczewicy

    dodano Marzec 4, 2013 przez w Dania główne, Kotlety, Laktoovowegetariańska, Ovowegetariańska, Przepisy wegetariańskie

    Wcześniej te kotlety były zbyt „nudne”, aby dodać je na stronę, ale odkryłam kilka składników, które czynią je przepysznymi… Teraz koniecznie musicie ich wypróbować!

    Składniki (6 szt.):

    • 3/4 szkl. suchej zielonej soczewicy
    • 1 duża cebula
    • 2 łyżki ziaren słonecznika
    • 2 łyżki pestek dyni
    • 1 łyżka mąki
    • jajko
    • majeranek, lubczyk, tymianek
    • sól, pieprz
    • olej

     

    Przygotowanie:

    Soczewicę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, solimy dopiero pod koniec gotowania. W razie potrzeby odlewamy nadmiar wody, studzimy. Cebulę kroimy w kostkę, ziarna słonecznika i dyni siekamy. Smażymy cebulą na rozgrzanym oleju, aż się zrumieni. Soczewicę, cebulkę i ziarna przekładamy do jednego naczynia, dodajemy jajko i miksujemy (najlepiej za pomocą blendera). Następnie dodajemy przyprawy, mąkę i dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety na grubość ok. 1cm i smażymy na rozgrzanym oleju. Doskonale smakują z ryżem i grubymi kaszami oraz ogórkami kiszonymi. Smacznego!

    kotlety-z-zielonej-soczewicy

    Print Friendly
    Udostępnij!

2 komentarzy

  1. kikimora pisze:

    Wyglądają super, zrób bez jajka, to porwę je w całości :D

  2. Dee pisze:

    ..zawsze można użyć odrobiny zastępnika jajka (dostepne w sklepach z weg.żywnoscia)..i wtedy przepis jest zupełnie wegański :)

Odpowiedz na „DeeAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>