


Wcześniej te kotlety były zbyt „nudne”, aby dodać je na stronę, ale odkryłam kilka składników, które czynią je przepysznymi… Teraz koniecznie musicie ich wypróbować!
Składniki (6 szt.):
Przygotowanie:
Soczewicę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, solimy dopiero pod koniec gotowania. W razie potrzeby odlewamy nadmiar wody, studzimy. Cebulę kroimy w kostkę, ziarna słonecznika i dyni siekamy. Smażymy cebulą na rozgrzanym oleju, aż się zrumieni. Soczewicę, cebulkę i ziarna przekładamy do jednego naczynia, dodajemy jajko i miksujemy (najlepiej za pomocą blendera). Następnie dodajemy przyprawy, mąkę i dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety na grubość ok. 1cm i smażymy na rozgrzanym oleju. Doskonale smakują z ryżem i grubymi kaszami oraz ogórkami kiszonymi. Smacznego!
Wyglądają super, zrób bez jajka, to porwę je w całości
..zawsze można użyć odrobiny zastępnika jajka (dostepne w sklepach z weg.żywnoscia)..i wtedy przepis jest zupełnie wegański