• kapusta w pomidorach

    dodano Luty 24, 2013 przez w Bezglutenowa, Laktoovowegetariańska, Laktowegetariańska, Przepisy wegetariańskie

    Takim dodatkiem do obiadu uraczyła mnie latem mama. Wtedy skorzystała z młodej kapusty białej i świeżych pomidorów. Zatęskniłam do tego smaku, więc dziś przygotowałam własną kapustę – włoską i z pomidorami z puszki, ale równie pyszną. Jestem pewna, że w towarzystwie ziemniaków pieczonych w ziołach i kotletów sojowych szybko zniknie z talerza!

    Składniki (ok. 4 porcje):

    • 1/2 główki kapusty białej/włoskiej
    • 1 puszka krojonych pomidorów
    • 1 duża cebula
    • 3-4 łyżki śmietany
    • majeranek
    • papryka słodka
    • sól, pieprz
    • oliwa

     

    Przygotowanie:

    W garnku nastawiamy wodę na kapustę. Solimy ją i zakwaszamy delikatnie sokiem z cytryny/kwaskiem cytrynowym albo octem. W tym czasie kroimy kapustę na drobne paseczki. Przygotowaną kapustę wrzucamy do wrzątku i gotujemy do miękkości (do kilkunastu minut). Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smażymy, aż się zarumieni i wlewamy pomidory. Mieszając zawartość patelni czekamy 2-3 minuty, aż nadmiar wody z pomidorów wyparuje. Następnie dodajemy śmietanę i przyprawy. Na sam koniec, na patelnię wrzucamy także ugotowaną kapustę. Przykrywamy i dusimy ją w pomidorach kilka minut. Smacznego!

    kapusta-w-pomidorach

    Print Friendly
    Udostępnij!

2 komentarzy

  1. Kasia pisze:

    Mmm.. Akurat mam co trzeba, chyba wypróbuję ten przepis :) Tylko z mlekiem kokosowym zamiast śmietany, ciekawa jestem efektu!

    A zdjęcie jest niesamowite, bazylia aż „wychodzi” z niego! :D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>