


Takim dodatkiem do obiadu uraczyła mnie latem mama. Wtedy skorzystała z młodej kapusty białej i świeżych pomidorów. Zatęskniłam do tego smaku, więc dziś przygotowałam własną kapustę – włoską i z pomidorami z puszki, ale równie pyszną. Jestem pewna, że w towarzystwie ziemniaków pieczonych w ziołach i kotletów sojowych szybko zniknie z talerza!
Składniki (ok. 4 porcje):
Przygotowanie:
W garnku nastawiamy wodę na kapustę. Solimy ją i zakwaszamy delikatnie sokiem z cytryny/kwaskiem cytrynowym albo octem. W tym czasie kroimy kapustę na drobne paseczki. Przygotowaną kapustę wrzucamy do wrzątku i gotujemy do miękkości (do kilkunastu minut). Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smażymy, aż się zarumieni i wlewamy pomidory. Mieszając zawartość patelni czekamy 2-3 minuty, aż nadmiar wody z pomidorów wyparuje. Następnie dodajemy śmietanę i przyprawy. Na sam koniec, na patelnię wrzucamy także ugotowaną kapustę. Przykrywamy i dusimy ją w pomidorach kilka minut. Smacznego!
Mmm.. Akurat mam co trzeba, chyba wypróbuję ten przepis
Tylko z mlekiem kokosowym zamiast śmietany, ciekawa jestem efektu!
A zdjęcie jest niesamowite, bazylia aż „wychodzi” z niego!
A to ciekawy pomysł z tym kokosem! Chętnie się dowiem jak wyszło