• owsiana granola

    dodano Luty 20, 2013 przez w Laktoovowegetariańska, Laktowegetariańska, Ovowegetariańska, Przepisy wegańskie, Przepisy wegetariańskie, Śniadania i kolacje, Wegańska

    Wszyscy wiemy, iż potocznie sądzi się, że musli jest zdrowe. I to prawda, ale czy jedząc to kupne warto razem z błonnikiem, witaminami i licznymi związkami mineralnymi faszerować się syropem glukozowo-fruktozowym, utwardzonymi tłuszczami, emulgatorami i aromatami? Odpowiedź jest prosta, tym bardziej, że przygotowanie tej pożywnej, chrupiącej granoli to zaledwie 10 minut!

    Składniki:

    • 4 szkl. płatków owsianych
    • 2/3 szkl. wiórek kokosowych
    • 3/4 szkl. siekanych migdałów/orzechów
    • 1/2 szkl. suszonej żurawiny/rodzynek
    • 4 łyżki syropu klonowego/syropu z agawy/miodu
    • 1/3 szkl. oleju
    • 3/4 łyżeczki soli

     

    Przygotowanie:

    Mieszamy razem wszystkie suche składniki. Wybrany syrop lub miód mieszamy z olejem, aż powstanie gładka masa. Taką masę małymi porcjami wlewamy do suchych składników i dokładnie mieszamy, aż się z nimi połączy. Gotową mieszankę przekładamy na blachę/do formy i wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180ºC. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 140ºC i w tej niższej temperaturze pieczemy granolę jeszcze 40 minut. Przez cały ten czas mieszankę należy przemieszać co najmniej 4-5 razy, szczególnie pod koniec, gdy się rumieni z wierzchu. I granola gotowa! Świetnie się skomponuje z mlekiem sojowym. Smacznego!

    owsiana-granola

    Print Friendly
    Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>