• tosty ze szpinakiem na cieście francuskim

    dodano Luty 19, 2013 przez w Dania główne, Laktoovowegetariańska, Przepisy wegetariańskie, Przystawki, Śniadania i kolacje, Zapiekane

    Szybkie, proste i tanie tosty z serem, ze szpinakiem, cukinią i pomidorami. Smakują równie dobrze na ciepło, jak i na zimno, dzięki czemu stanowią fajną alternatywę dla suchych kanapek zabieranych do pracy czy na uczelnię. Wypróbujcie!

    Składniki (12 szt.):

    • płat ciasta francuskiego (ok. 180g)
    • 200g mrożonego szpinaku
    • 100g sera żółtego
    • 1 cebula
    • 3 ząbki czosnku
    • 12 plastrów cukinii
    • 12 plastrów pomidora
    • 1 jajko
    • bazylia suszona
    • słodka papryka
    • sól, pieprz

     

    Przygotowanie:

    Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy i smażymy je na oleju. Następnie dodajemy mrożony szpinak i smażymy, aż się rozmrozi. Dodajemy jajko, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Plasterki cukinii zalewamy gorącą, słoną wodą i moczymy ok. 5-10 minut. Żółty ser ścieramy na cienkie wiórka. Ciasto kroimy na 12 kwadratów. Na każdym z nich rozsmarowujemy łyżeczkę szpinaku, kładziemy żółty ser, po plastrze cukinii i pomidora. Na koniec posypujemy tosty bazylią i słodką papryką. Przygotowane tosty wkładamy do nagrzanego na 220ºC i pieczemy ok 15 minut, do czasu aż się zarumienią. Życzę smacznego!

    tosty-ze-szpinakiem-na-ciescie-francuskim

    Print Friendly
    Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>