


Połączenie mozzarelli, pomidorów i ziół jest klasyczne i nigdy się nie nudzi. Tym razem obok mozzarelli wystąpiły suszone pomidory, a oprócz bazylii smak poprawiały także świeże oregano i mięta. Polecam wszystkim!
Składniki na ciasto:
Przygotowanie:
Drożdże mieszamy z cukrem, łyżką mąki i dodatkowymi 3 łyżkami ciepłej wody, odstawiamy do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę, sól, olej i mleko z wodą dokładnie mieszamy i dodajemy wyrośnięte drożdże. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i odstawiamy.
Składniki na farsz:
Przygotowanie:
Mozzarellę ścieramy na grubych oczkach. Pomidory kroimy w drobne kawałki, a zioła siekamy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Wałkujemy cienki płat ciasta, szklanką wykrawamy okręgi. Łyżeczką nakładamy farsz, mocno sklejamy brzegi pierogów. Sklejone pierogi można pomalować rozkłóconym jajkiem. Następnie pieczemy je ok. 15-20 minut w 180ºC. Buon appetito!