• pieczone pierogi z mozzarellą i suszonymi pomidorami

    dodano Luty 13, 2013 przez w Dania główne, Laktoovowegetariańska, Laktowegetariańska, Mączne, Przepisy wegetariańskie, Przystawki, Zapiekane

    Połączenie mozzarelli, pomidorów i ziół jest klasyczne i nigdy się nie nudzi. Tym razem obok mozzarelli wystąpiły suszone pomidory, a oprócz bazylii smak poprawiały także świeże oregano i mięta. Polecam wszystkim!

    Składniki na ciasto:

    • 2 szkl. mąki
    • 2/3 szkl. mleka pół na pół z wodą
    • 15g drożdży
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • 2 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami

    Przygotowanie:

    Drożdże mieszamy z cukrem, łyżką mąki i dodatkowymi 3 łyżkami ciepłej wody, odstawiamy do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę, sól, olej i mleko z wodą dokładnie mieszamy i dodajemy wyrośnięte drożdże. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i odstawiamy.

    Składniki na farsz:

    • 250g mozzarelli
    • 150g pomidorów suszonych
    • garść świeżej bazylii
    • garść świeżego oregano
    • ew. kilka listków świeżej mięty
    • sól, pieprz

    Przygotowanie:

    Mozzarellę ścieramy na grubych oczkach. Pomidory kroimy w drobne kawałki, a zioła siekamy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

    Wałkujemy cienki płat ciasta, szklanką wykrawamy okręgi. Łyżeczką nakładamy farsz, mocno sklejamy brzegi pierogów. Sklejone pierogi można pomalować rozkłóconym jajkiem. Następnie pieczemy je ok. 15-20 minut w 180ºC. Buon appetito!

    pieczone-pierogi-z-mozzarella-i-suszonymi-pomidorami

    Print Friendly
    Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>