• rosół

    dodano Luty 7, 2013 przez w Bezglutenowa, Dania główne, Laktoovowegetariańska, Laktowegetariańska, Ovowegetariańska, Przepisy wegańskie, Przepisy wegetariańskie, Wegańska, Zupy

    Wiele osób uważa, że nie istnieje rosół, który nie jest gotowany na mięsie. Skoro tylko warzywa to mowa bulionie i to nie do zjedzenia jako samodzielne danie tylko jako podkład do właściwej zupy. Ależ skąd! Taki rosół, oczywiście z natury wegański, jest doskonałą zupą, która rozgrzewa, pobudza apetyt i dostarcza do organizmu wiele witamin. W czasie przeziębienia wystarczy dosypać nieco więcej kurkumy, dodać większy kawałek imbiru i już mamy świetne lekarstwo, które szybko stawia na nogi!

    Składniki:

    • 1,5l wody
    • 3 średnie marchewki
    • 3 średnie pietruszki
    • 1 mały seler
    • 1 mały por
    • kawałek świeżego imbiru (wielkości łyżki stołowej)
    • natka pietruszki
    • 1/2 kostki rosołowej eko / przyprawa do rosołu (np. podlaska)
    • liść laurowy, ziele angielskie
    • majeranek/lubczyk, zioła prowansalskie
    • kurkuma, słodka papryka
    • sól, pieprz
    • olej

     

    Przygotowanie:

    Obieramy warzywa. Nastawiamy wodę, dodajemy nieco soli, ale jeszcze nie całość oraz kostkę rosołową lub przyprawę do rosołu. Jeśli używamy kostki, zamiast przyprawy to teraz dodajemy także liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Warzywa kroimy na mniej więcej jednakowej wielkości kawałki, najlepiej plasterki. Wrzucamy je do wody, jedynie pora można wrzucić później, żeby się za mocno nie rozgotował. Dodajemy ok. 1 łyżki oleju, żeby witaminy się dobrze przyswajały i żeby zrobić tradycyjne „oczka” =) Do garnka wrzucamy także jedną gałązkę natki pietruszki. Na małym ogniu i pod przykryciem gotujemy warzywa ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy i smakujemy aż do uzyskania aromatu, który nas zadowala.

    To bardzo prosty przepis, może aż za prosty, ale wielu ludzi nie wpada na pomysł dodania świeżego imbiru i kurkumy, które nadają naprawdę wyjątkowy smak rosołowi czy też bulionowi, na którym zamierzamy gotować np. zupę krem albo risotto. Polecam wypróbować. Rosół świetnie smakuje i z makaronem i z ziemniakami. I doskonale rozgrzewa, szczególnie skuteczny przy przeziębieniach!

    rosol

    Print Friendly
    Udostępnij!

4 komentarzy

  1. bazylekk pisze:

    Ja jadam tylko taki rosół, mimo że nie jestem wegetarianką :)

  2. Agnieszka pisze:

    no tak, a ta kostka rosołowa eko jest bez mięska?:)

  3. Agnieszka pisze:

    a zdjęcie piękne i bardzo kuszące:))

Odpowiedz na „meryAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>