


Pieczona papryka wyłożona pęczakiem od wewnątrz to proste danie, w sam raz na ciepły i pożywny podwieczorek. Dodatek duszonej włoszczyzny i pieczarek sprawia, że kasza jest bardziej aromatyczna i nabiera apetycznego wyglądu, nie mówiąc już o pozytywnym wpływie na smak. Polecam!
Składniki (2 duże papryki):
Przygotowanie:
Paprykę przekrawamy na dwie równe części i starannie usuwamy pestki. Kaszę pęczak gotujemy w lekko osolonej wodzie. Marchew, pietruszkę i pora kroimy bardzo drobno i gotujemy w wodzie około 15 minut. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarku z dużymi oczkami i wraz z drobno posiekaną cebulą podsmażamy na rozgrzanej patelni. Pieczarki podsmażamy krótko, tak aby miały w sobie jeszcze sporo wody, dzięki temu kasza nie wyschnie później w piekarniku. Pęczak mieszamy z pieczarkami oraz pozostałymi warzywami, doprawiamy solą, pieprzem i nakładamy do połówek papryki. Z góry możemy posypać ostrą papryką. Pieczemy w piekarniku na szkle żaroodpornym w temperaturze 180 stopni przez około 25-35 minut. Na koniec posypujemy szczypiorkiem i możemy się zabierać do konsumpcji.