• papryka nadziewana pęczakiem

    dodano Styczeń 31, 2013 przez w Dania główne, Laktoovowegetariańska, Laktowegetariańska, Ovowegetariańska, Przepisy wegańskie, Przepisy wegetariańskie, Wegańska, Zapiekane

    Pieczona papryka wyłożona pęczakiem od wewnątrz to proste danie, w sam raz na ciepły i pożywny podwieczorek. Dodatek duszonej włoszczyzny i pieczarek sprawia, że kasza jest bardziej aromatyczna i nabiera apetycznego wyglądu, nie mówiąc już o pozytywnym wpływie na smak. Polecam!

    Składniki (2 duże papryki):

    • 2 duże papryki
    • niepełna szklanka kaszy pęczak
    • 10 pieczarek
    • ćwiartka cebuli
    • 1 mała marchew
    • 1 mały korzeń pietruszki
    • 5 talarków pora
    • szczypiorek
    • sól, pieprz, mielona ostra papryka

     

    Przygotowanie:

    Paprykę przekrawamy na dwie równe części i starannie usuwamy pestki. Kaszę pęczak gotujemy w lekko osolonej wodzie. Marchew, pietruszkę i pora kroimy bardzo drobno i gotujemy w wodzie około 15 minut. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarku z dużymi oczkami i wraz z drobno posiekaną cebulą podsmażamy na rozgrzanej patelni. Pieczarki podsmażamy krótko, tak aby miały w sobie jeszcze sporo wody, dzięki temu kasza nie wyschnie później w piekarniku. Pęczak mieszamy z pieczarkami oraz pozostałymi warzywami, doprawiamy solą, pieprzem i nakładamy do połówek papryki. Z góry możemy posypać ostrą papryką. Pieczemy w piekarniku na szkle żaroodpornym w temperaturze 180 stopni przez około 25-35 minut. Na koniec posypujemy szczypiorkiem i możemy się zabierać do konsumpcji.

    papryka nadziewana peczakiem

    Print Friendly
    Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>