• bananowo-owsiane pancakes

    dodano Styczeń 29, 2013 przez w Dania główne, Laktoovowegetariańska, Laktowegetariańska, Mączne, Na słodko, Ovowegetariańska, Przepisy wegańskie, Przepisy wegetariańskie, Śniadania i kolacje, Wegańska

    Moją zupełną obsesją stał się ostatnio „The Ellen Degeneres Show” i jego prowadząca. Na moje szczęście Ellen jest weganką i w swoim talk show często prezentuje ciekawe i proste przepisy. Oto jeden z nich sprawdzony przez vegestrefę – pancakes z syropem klonowym, czyli kawałek Ameryki na talerzu. Przepyszny kawałek!

    Składniki:

    • 1,5 szkl. mleka roślinnego
    • 1 szkl. płatków owsianych błyskawicznych
    • 1/2 szkl. pełnoziarnistej mąki
    • 2 średnie, dojrzałe banany
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 łyżka proszku do pieczenia

    Przygotowanie:

    Mleko i płatki miksujemy za pomocą blendera do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy kilka minut, aż dobrze się połączą. Pozwalamy gotowej masie „odpocząć”  przez 10 minut. Najlepsze pancakes wychodzą, gdy smażymy je bez tłuszczu, ale do tego potrzebna jest patelnia dobrej jakości, więc jeżeli takiej nie posiadamy to smarujemy naszą patelnię niewielką ilością tłuszczu i rozgrzewamy. Na dobrze rozgrzaną patelnię wylewamy porcje ciasta. Smażymy na jednej stronie do czasu uzyskania pęcherzyków z powietrzem, przekręcamy i smażymy do czasu zrumienienia się drugiej strony. Pancakes świetnie komponują się z syropem klonowym. Porcję można także przybrać plasterkami banana. Pyszności!

    pancakes-owsiano-bananowe

    Print Friendly
    Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>