


Rzadko mnie nachodzi na smaki bardzo podobne do mięsnych, ale jednak czasami się zdarza. Czasem też po prostu nudzą mi się zwykłe kotlety sojowe, chociaż uwielbiam ich smak. Wtedy właśnie powstają takie przepisy jak ten na kotlety mielone. Jeśli są dobrze przyrządzone to z powodzeniem można nabrać mięsożercę!
Składniki (4-5 szt.):
Przygotowanie:
Kotlety sojowe moczymy w bulionie lub wodzie z sosem sojowym/solą przez 4 minuty. Pieczywo moczymy przez chwilę w wodzie, odciskamy nadmiar płynu. Cebulę kroimy bardzo drobno, czosnek przeciskamy przez praskę. Najlepszym sposobem na przygotowanie kotletów jest nie mielenie lecz częściowe zmiksowanie składników za pomocą blendera: kotlety kroimy na małe kawałki i razem z bułką miksujemy 2-3 razy wkładając do naczynia pracujący blender (po prostu nie chcemy otrzymać gładkiej masy). Następnie dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i lepimy kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Smacznego!
Fajny pomysł na kotlety, gdy granulat sojowy się skończy:-)
Po prostu przepyszne;D Polecam dodać starte pieczarki;)
O, to wypróbuję następnym razem!
pyszne!!