


Pewnego ranka obudziłam się i jedyne co miałam przed oczami to pulchne, drożdżowe bułeczki z jagodami i malinami, z kruszonką i koniecznie wegańskie! Szybko spisałam pomysł w notesie leżącym obok łóżka, a dwa dni później zajadałam te pyszne jagodzianki!
Składniki na jagodzianki (20 szt.):
Składniki na kruszonkę:
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy tak, aby było ciepłe, ale nie gorące. Rozpuszczamy w nim drożdże i sporą łyżkę cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut. W dużej misce łączymy mąkę, cukier i sól. Następnie dodajemy olej i wyrośnięte drożdże. Ugniatamy ciasto, aż będzie gładkie. W razie potrzeby dodajemy jeszcze mąki (podsypywać można białą mąką). Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Jeśli korzystamy z mrożonych owoców to wyciągamy je, przelewamy wodą, dobrze odsączamy i odkładamy posypane niewielką ilością cukru. Gdy ciasto już wyrośnie dzielimy je na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na grubość ok. 1-1,5cm. Wykrawamy kwadraty, na środek każdego nakładamy po kilka owoców i sklejamy rogi w kopertę, a następnie formujemy okrągłą bułeczkę. Gotowe bułeczki po raz kolejny odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut. W tym czasie łączymy wszystkie składniki na kruszonkę. Wyrośnięte bułeczki smarujemy wodą i posypujemy kruszonką. Formę smarujemy olejem lub podkładamy papier do pieczenia. Jagodzianki pieczemy w nagrzanym do 180ºC piekarniku przez ok. 20 minut. Uwaga! Jagodzianki niechętnie ściągają się z formy, dopóki są ciepłe, więc łasuchy muszą poczekać przynajmniej 20 minut, żeby nie zniszczyć bułeczek =) Smacznego! =)
Jeszcze nie jadłam, ale już uwielbiam
Myśle, że zejdą bez gadania jak na blachę położyć papier do pieczenia
Ta partia na takowym się piekła i nie pomogło
Jeszcze gorzej, bo papier zostawał przy nachalnej próbie zjedzenia ciepłych