• gulasz strączkowy

    dodano Styczeń 20, 2013 przez w Bezglutenowa, Dania główne, Jednogarnkowe, Laktoovowegetariańska, Laktowegetariańska, Ovowegetariańska, Przepisy wegańskie, Przepisy wegetariańskie, Wegańska

    Skoro mięsożercy mają swego Strogonowa to nam się należy „strączkonow” =) Długo myślałam, co wrzucić do gulaszu, aż stało się to dla mnie jasne. Przyznaje – fasolka szparagowa, czerwona, soja i groszek – dziwne połączenie, ale kurczę! Jakie pyszne! A do tego kolorowe, pożywne i obfitujące w białko. Idealny obiad!

    Składniki (3-4 porcje):

    • 1 szkl. kostki sojowej/pokrojonych kotletów
    • 1/2 puszki fasolki czerwonej
    • 2 garści fasolki szparagowej
    • 3/4 szkl. marchewki z groszkiem (korzystałam z gotowej mrożonki)
    • 2 średnie cebule
    • 1 szkl. bulionu warzywnego
    • 3/4 szkl. przecieru pomidorowego
    • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
    • majeranek, zioła prowansalskie
    • pieprz

    Przygotowanie:

    Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy, aż się zrumieni, po czym dodajemy fasolkę szparagową i marchewkę z groszkiem. Mieszamy i zalewamy gorącym bulionem. Warzywa dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut. Następnie dodajemy przecier, kostkę sojową, czerwoną fasolkę i przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 3-4 minuty. Pod koniec dodajemy skrobię rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Gulasz smakuje przepysznie z ryżem, z kaszami na pewno też. Smacznego!

    gulasz-strączkowy

    Print Friendly
    Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>