• szybkie brownie

    dodano Styczeń 17, 2013 przez w Ciasta i ciasteczka, Desery, Laktoovowegetariańska, Laktowegetariańska, Ovowegetariańska, Przepisy wegańskie, Przepisy wegetariańskie, Wegańska

    Kiedy ktokolwiek mówił o brownie myślałam o czymś tak czekoladowym, że aż nie do przełknięcia. Postanowiłam spróbować i… to jest przepyszne! Owszem, jest bardzo kakaowe, ale wcale nie mdlące, odpowiednio słodkie… super! Na pewno będę robić je częściej.

    Składniki suche:

    • 1 szkl. niesłodzonego kakao
    • 2 szkl. mąki
    • 1 i 3/4 szkl. cukru
    • 3 łyżki cukru waniliowego
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki mokre:

    • 1 i 1/2 szkl. wody
    • 1 i 1/2 szkl. oleju

    Kakao, mąkę i proszek przesiać do dużej miski. Dodać sól i cukier i dokładnie wymieszać. Wodę połączyć z olejem za pomocą miksera. Następnie tą mieszankę wlewać do miski z suchymi składnikami i miksować ok. 5 minut. Ciasto powinno być nieco gęstsze od płynnej czekolady. Następnie ciasto przelewamy do formy posmarowanej olejem i posypanej bułką tartą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (180ºC) i pieczemy 35-40 minut. Podobno brownie najlepiej smakuje po kilku godzinach od upieczenia, ale mi tam smakowało jeszcze ciepłe =)

    Na zdjęciu wygląda jakby ciasto miało zakalec, ale to tylko niekorzystne światło. Ciasto jest puszyste i z pewnością nie ma żadnego zakalca. Myślę, że nawet trudno byłoby je zepsuć!

    brownie

    Print Friendly
    Udostępnij!
    tagi

5 komentarzy

  1. ola! pisze:

    Brownie wychodzi cudownie! Proste i szybkie w wykonaniu, a smak jest po prostu genialny! : >

  2. Miki pisze:

    Cudowny przepis! Dla mnie ciasto było trochę suche, więc polecam:

    a)położyć na kawałku ciasta kilka zamrożonych jeżyn, podgrzać w mikrofali ok. 30 sekund (sok z jeżyn wsiąknie w ciasto)

    b)po prostu…nie piec ciasta :) gdy ominiemy proszek do pieczenia, uzyskamy coś w rodzaju pysznego raw brownie dough. Wtedy można też dodać surowe kakao i cieszyć się jeszcze zdrowszym deserem.

    • mery pisze:

      Suche? Wow, my je nazywamy „mokrym brownie” :) Ale widać każdy piekarnik jest inny ;) Pomysł z deserem raw mi się podoba!

  3. Kaja pisze:

    Obawiam sie troche tej ilosci cukru I oleju, a wiez zastanawiam sie, czy pracowalby ten przepis z dodaniem dojzalego banana do masy, czy wtedy raczej ciasto rozklejilo by sie? Odkad przestalam uzywac jaj w ciastach, przeskoczylam na uzywanie bananow :D
    Co byscie poradzili? Dzieki :)

    • mery pisze:

      Szczerze nie mamy pojęcia, co wtedy wyjdzie z tego brownie. Jeśli obawiasz się smaku, to zapewniam, że olej i cukier giną, nie czuć, że występują w takiej ilości! Ale jeśli chodzi o względy dietetyczne to nie pomogę, bo uwielbiam to ciasto takie, jakie jest ^^

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>