• zapiekana kasza jaglana

    dodano Styczeń 10, 2013 przez w Bezglutenowa, Dania główne, Desery, Laktoovowegetariańska, Laktowegetariańska, Na słodko, Ovowegetariańska, Pozostałe, Przepisy wegańskie, Przepisy wegetariańskie, Śniadania i kolacje, Wegańska

    Po przeczytaniu artykułu o witaminie B17 natychmiast zapragnęłam zjeść coś obfitującego w ten związek. A że za oknem taka sroga zima to nie ma nic lepszego nad kaszę z przypominającymi o lecie owocami – wszystko bogate w B17!

    Składniki (4 porcje):

    • 3 szkl. wody
    • 1 szkl. kaszy jaglanej
    • 1,5 szkl. dowolnych owoców
    • 2-3 łyżeczki cukru
    • łyżka masła (vegan: oleju)
    • 1 jajko (vegan: pominąć)
    • kurkuma

     

    Przygotowanie:

    W garnku nastawiamy wodę i delikatnie solimy. Kaszę płuczemy pod bieżącą zimną wodą i wsypujemy do garnka. Dodajemy skromne pół łyżeczki kurkumy i masło, albo olej. Jeśli wybraliśmy wersję lakto-ovo-wege to ubijamy jajko trzepaczką razem z cukrem i pod sam koniec gotowania kaszy wlewamy je, dodajemy owoce (jeśli mrożone to bez wcześniejszego rozmrażania) i dokładnie mieszamy. Jeśli przygotowujemy wersję wegańską to pod koniec gotowania po prostu dodajemy cukier i owoce. Gdy wszystko będzie dobrze wymieszane wkładamy kaszę do piekarnika w garnku bez plastikowych rączek lub w naczyniu żaroodpornym, koniecznie z przykrywką. Pieczemy ok 15-20 minut. Smacznego!

    zapiekana kasza jaglana

    Print Friendly
    Udostępnij!

3 komentarzy

  1. Sławek pisze:

    KIedy otwierasz restaurację? :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>