


Po przeczytaniu artykułu o witaminie B17 natychmiast zapragnęłam zjeść coś obfitującego w ten związek. A że za oknem taka sroga zima to nie ma nic lepszego nad kaszę z przypominającymi o lecie owocami – wszystko bogate w B17!
Składniki (4 porcje):
Przygotowanie:
W garnku nastawiamy wodę i delikatnie solimy. Kaszę płuczemy pod bieżącą zimną wodą i wsypujemy do garnka. Dodajemy skromne pół łyżeczki kurkumy i masło, albo olej. Jeśli wybraliśmy wersję lakto-ovo-wege to ubijamy jajko trzepaczką razem z cukrem i pod sam koniec gotowania kaszy wlewamy je, dodajemy owoce (jeśli mrożone to bez wcześniejszego rozmrażania) i dokładnie mieszamy. Jeśli przygotowujemy wersję wegańską to pod koniec gotowania po prostu dodajemy cukier i owoce. Gdy wszystko będzie dobrze wymieszane wkładamy kaszę do piekarnika w garnku bez plastikowych rączek lub w naczyniu żaroodpornym, koniecznie z przykrywką. Pieczemy ok 15-20 minut. Smacznego!
KIedy otwierasz restaurację?
Cóż.. Sławek.. myślę, że jesteśmy na dobrej drodze do tego, aby niedługo!
To cudownie. Bedę wiernym klientem