


Każdy z Nas ma swoje własne podejście do okresu Świąt Bożego Narodzenia i Wigilii. Dla jednych to czas szorowania podłóg i odsuwania szaf, aby pozamiatać w każdym kącie. Dla innych to szał kupowania prezentów w imieniu Świętego Mikołaja, krzątanie się po kuchni, ubieranie choinki, ozdabianie całego domu. Co raz rzadziej jest to okres religijnej medytacji i spotkań z całą rodziną. Jedno jest pewne – wigilijna kolacja jest punktem kulminacyjnym wszechobecnego szału świątecznego. Wielu wegetarian i wegan nasłucha się wtedy o tradycji i prawdziwym biesiadowaniu. Jednak co by było gdybyśmy utarli nosa rodzinie i przygotowali przepyszną Wegilię? =)
Przygotowaliśmy dla Was zestaw składający się głównie z wegańskich potraw (z jednym wyjątkiem), który pozwoli Wam stworzyć przepyszną kolację wigilijną.
Tuż po dzieleniu się opłatkiem na stół trafia barszcz. Zazwyczaj czerwony lub grzybowy, któremu towarzyszą małe uszka z aromatycznym farszem z leśnych grzybów. Nasza propozycja to kiszony barszcz czerwony. Buraki są skarbnicą witamin oraz makro,- i mikroelementów. Zakwas buraczany to doskonały sposób na pozbycie się zgagi i anemii oraz patent na pobudzenie do pracy wątroby i nerek. W dodatku poprawia humor! Chyba nie ma nic lepszego na rozpoczęcie wigilijnej kolacji. Proces kiszenia barszczu trwa 3-5 dni, więc to ostatni dzwonek, aby się nim zająć! Aby przejść do przepisu wystarczy kliknąć na zdjęcie:
Tuż po barszczu pojawia się ryba. Jak się okazuje zastąpienie jej jest bardzo proste. W dodatku nasza „ryba” także ma morski posmak! Jak to możliwe? Wszystko za sprawą glonów nori, które rosnąc sobie w wodzie nabierają morskiego aromatu. Nori wykorzystujemy do obwijania paluszków z tofu, przygotowujemy warzywa i voila! otrzymujemy pyszne danie główne:
W zasadzie na daniu głównym często kończy się nasz konflikt z tradycją i dalej możemy się cieszyć wegetariańskimi potrawami. Może nas jednak jeszcze zaskoczyć sałatka śledziowa. Jednak równie dobrze my możemy zaskoczyć gości… śledziami wegańskimi, które są przyrządzone z wszechstronnych kotletów sojowych.
Kolejną potrawą, która proponuję Wam z niezmierną satysfakcją są gołąbki z zieloną soczewicą i pieczarkami. To danie jest idealne nie tylko na Wegilię, ale także na świąteczny obiad 25 czy 26 grudnia. Nie ukrywajmy także faktu, że jest świetne we wszystkie 365 dni roku! =)
Jedną z potraw, które także pojawiają się na Wigilii są pierogi z kapustą i grzybami. My to widzimy troszkę inaczej. Nasza propozycja to ravioli z ciecierzycą i grzybami, czyli połączenie tradycji z nowymi trendami i stworzenie czegoś zdrowszego i wykwintniejszego.
Dodatkiem do kolacji mogą być pulchniutkie i złociste bułeczki z kapustą. Mi drożdżowe ciasto nieodłącznie kojarzy się ze smakiem Świąt spędzanych w domu.
Na zakończenie kolacji każdy chętnie sięgnie po coś słodkiego. Zima niewątpliwie przyjaźni się z zapachem i aromatem cynamonu, imbiru i jabłek. Stąd pomysł na apple crumble – jabłka pod kruszonką do przygotowania zarówno w wersji lakto-wege, jak i wegańskiej.
Niewątpliwie świątecznym wypiekiem jest sernik. Kilogram twarogu, 10 jajek, kostka masła… stop! Przecież można przygotować tofurnik! Całkowicie wegańskie ciasto, które w przeciwieństwie do swojego pierwowzoru jest bardzo zdrowe – dostarcza wartościowego białka, składników mineralnych oraz naturalnie nie zawiera cholesterolu. Po zjedzeniu go z całą pewnością będziemy czuć się lekko i przyjemnie!
To już wszystkie nasze propozycje na tegoroczną Wigilię. Mamy nadzieje, że podobają się Wam przepisy i wypróbujecie choćby część z nich. Życzymy wszystkim smacznego oraz spokojnych i pełnych radości Świąt Bożego Narodzenia!