


Pora opuścić stancję i jechać do domu na święta, a tu ponad kilogram jabłek w koszyku… Jak to szybko spożytkować? Hmm, słyszałam wiele razy o jabłkach pod kruszonką, ale nigdy ich nie zrobiłam… Zgaduję więc, że dziś jest na to pora! Obieramy, kroimy, posypujemy… Deser wyszedł pyszny i wszyscy żyli długo i szczęśliwie =)
Składniki na jabłkowy środek:
Składniki na kruszonkę (wariant lakto-wege):
Składniki na kruszonkę (wariant wegański):
Z podanych proporcji wychodzi dość słodki deser, więc jeśli ktoś nie lubi słodkości to powinien zdecydowanie zmniejszyć ilość używanego cukru. Moje jabłka pod kruszonką to deser na małą kwadratową formę (ok. 4-6 porcji).
Przygotowanie:
Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy środki, kroimy na „ósemki”. Następnie posypujemy cukrem waniliowym, cynamonem i kurkumą i dokładnie mieszamy. Składniki na kruszonkę mieszamy/ugniatamy w rękach, aż się połączą. Jabłka wysypujemy do formy i zasypujemy kruszonką. Pieczemy ok 30-40min. w nagrzanym do 200ºC piekarniku, aż kruszonka będzie złocista.
Koniecznie chłodzimy i można zajadać. Super proste, szybkie i pyszne!