• apple crumble – jabłka pod kruszonką

    dodano Grudzień 18, 2012 przez w Boże Narodzenie, Desery, Laktoovowegetariańska, Laktowegetariańska, Na specjalną okazję, Ovowegetariańska, Pozostałe, Przepisy wegańskie, Przepisy wegetariańskie, Wegańska

    Pora opuścić stancję i jechać do domu na święta, a tu ponad kilogram jabłek w koszyku… Jak to szybko spożytkować? Hmm, słyszałam wiele razy o jabłkach pod kruszonką, ale nigdy ich nie zrobiłam… Zgaduję więc, że dziś jest na to pora! Obieramy, kroimy, posypujemy… Deser wyszedł pyszny i wszyscy żyli długo i szczęśliwie =)

    Składniki na jabłkowy środek:

    • ok. 1,5kg jabłek
    • 1 łyżka cukru waniliowego
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1/2 łyżeczki kurkumy

    Składniki na kruszonkę (wariant lakto-wege):

    • 75g masła
    • 75g cukru
    • 100g mąki

    Składniki na kruszonkę (wariant wegański):

    • 1/2 szkl. oleju
    • 1/2 szkl. cukru pudru
    • 1/2 szkl. mąki

    Z podanych proporcji wychodzi dość słodki deser, więc jeśli ktoś nie lubi słodkości to powinien zdecydowanie zmniejszyć ilość używanego cukru. Moje jabłka pod kruszonką to deser na małą kwadratową formę (ok. 4-6 porcji).

    Przygotowanie:

    Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy środki, kroimy na „ósemki”. Następnie posypujemy cukrem waniliowym, cynamonem i kurkumą i dokładnie mieszamy. Składniki na kruszonkę mieszamy/ugniatamy w rękach, aż się połączą. Jabłka wysypujemy do formy i zasypujemy kruszonką. Pieczemy ok 30-40min. w nagrzanym do 200ºC piekarniku, aż kruszonka będzie złocista.

    Koniecznie chłodzimy i można zajadać. Super proste, szybkie i pyszne!

    apple_crumble

    Print Friendly
    Udostępnij!
    tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>