• drożdżowe kapuśniaczki

    dodano Grudzień 11, 2012 przez w Boże Narodzenie, Laktoovowegetariańska, Na specjalną okazję, Przepisy wegetariańskie, Przystawki, Śniadania i kolacje

    Kolejna propozycja na Wigilię Świąt Bożego Narodzenia (i po raz kolejny nie tylko na tą okazję). Miałam problem z zapisaniem przepisu, bo wszystko było robione „na oko”. Także życzę i Wam tego wyczucia w rękach – czy ciasto już jest takie, jak być powinno =)

    Ciasto:

    • ok. 500g mąki
    • 50g drożdży
    • 1 szkl. mleka
    • 1 całe jajko/2 żółtka
    • 30-50g masła
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • 1/2 łyżeczki soli
    • ew. jajko/żółtko do posmarowania

    Farsz:

    • 500-650g kiszonej kapusty z marchewką
    • 1 duża cebula
    • kminek, imbir, kurkuma
    • sól, pieprz
    • olejD

    Przygotowanie ciasta:

    Podgrzewamy mleko tak, aby było ciepłe, ale nie gorące. Rozpuszczamy w nim drożdże, cukier i dodajemy łyżkę mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10-15 minut. Powoli rozpuszczamy masło, aby nie dopuścić do przegrzania. Ubijamy białko na pianę i dodajemy do niego żółtko. Na stolnicy lub w misce mieszamy mąkę z solą, rozczynem, jajkiem i masłem. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość.

    Przygotowanie kapusty:

    Kapustę odsączamy i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy do miękkości. Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zrumieni dodajemy odsączoną, ugotowaną kapustę i doprawiamy ją przyprawami według uznania.

    Przygotowanie kapuśniaczków:

    Ciasto wałkujemy na grubość 0,5cm. Kroimy na kwadraty lub prostokąty. Nakładamy niewielką ilość farszu i sklejamy boki, tworząc smakowite prostokąty lub trójkąty. Można je teraz posmarować roztrzepanym jajkiem, aby podczas pieczenia nabrały złocistego koloru. Tak przygotowane kapuśniaczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy, aż się zarumienią. Głowy nie dam, ale trwa to chyba ok. 15 minut =)

    Smacznego!

    drozdzowe_kapusniaczki

    Print Friendly
    Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>