• tofu-ryba z sosem greckim

    dodano Grudzień 10, 2012 przez w Boże Narodzenie, Dania główne, Laktoovowegetariańska, Laktowegetariańska, Na specjalną okazję, Ovowegetariańska, Przepisy wegańskie, Przepisy wegetariańskie, Wegańska

    Oto moja tradycja na Wigilię – „rybka” z tofu. Zawsze występowała u mnie w postaci paluszków, ale tym razem chciałam przekornie zrobić małe rybki dla wegetarian i wegan z dystansem do siebie i ironicznym podejściem do tradycji =) Moja wersja nie jest wegańska ze względu na jajko użyte do panierowania, ale ponieważ wiem, że weganie doskonale sobie radzą z zastąpieniem tego składnika w panierce (na co i jest sposób w tym przepisie) to umieszczam przepis także w kategorii dla wegan.

    Kształt rybki jest na potrzeby zdjęcia, a dla ułatwienia i skrócenia czasu przygotowywania polecam paluszki z tofu. Nie podaję także żadnych proporcji do przepisu na te paluszki, ponieważ każdy doskonale wie jaka ilość będzie mu potrzebna.

    Tofu-ryba:

    • tofu
    • sos sojowy
    • przyprawa do ryb
    • panierka
    • ew. nori
    • olej

    Sos grecki:

    • 2 średnie marchewki
    • 1 duża pietruszka
    • 1/2 dużego selera
    • 1 mały por
    • 1 średnia cebula
    • 1 szkl. rosołu warzywnego
    • 1/2 szkl. przecieru pomidorowego
    • 2 liście laurowe
    • 2-4 ziarenka ziela angielskiego
    • 1/4 łyżeczki cynamonu
    • szczypta mielonych goździków
    • sól, pieprz
    • olej

    Przygotowanie tofu:

    Pokrojone tofu zalewamy sosem sojowym na ok. 1 godzinę. Jeśli ktoś zapomni i zrobi to w ostatniej chwili – nie szkodzi. Straci nieco aromatu, ale tez będzie pycha! Następnie panierujemy kawałki tofu według swojego zwyczaju, ale dodając przyprawę do ryb. Weganie, aby nie używać jajka oraz wegetarianie, którzy chcą uzyskać mocniejszy smak ryby, mogą obwinąć tofu namoczonymi wcześniej na chwilę listkami nori. Ten zabieg pozwoli pominąć jajko, ponieważ mokre nori doskonale klei się do bułki tartej/kruszonych płatków kukurydzianych. Panierowane tofu smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju.

    Przygotowanie sosu:

    Marchew, pietruszkę i seler trzemy na dużych oczkach na tarce. Pora kroimy na plasterki/półplasterki, a cebulę w kostkę. Wszystkie warzywa podsmażamy razem w garnku na rozgrzanym oleju. Gdy się zrumienią zalewamy je rosołem oraz dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz. Następnie przykrywamy warzywa pokrywką i dusimy do czasu, aż zmiękną (ok. 10-15 minut). Po tym czasie wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy cynamon i goździki i gotujemy jeszcze kilka minut.

    Cudownie pachnie, prawda? Z ciekawostek: Grecy nigdy nie słyszeli o rybie w sosie greckim =)

    tofu_ryba_z_sosem_greckim

    Print Friendly
    Udostępnij!

4 komentarzy

  1. Asia pisze:

    Śliczne rybki. Spróbuję je zrobić moim dzieciakom, chcę je przekonać do kuchni wege, więc muszę to robić sposobami.

  2. lola pisze:

    tofu naturalne czy wedzone?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>